Bh. privrednici u posjeti slovenačkim kompanijama

07.11.2017
Predstavnici bosanskohercegovačke privrede i dvije entitetske komore boravili su u oktobru u posjeti slovenačkim kompanijama, u okviru Programa resursne efikasnosti i čistije proizvodnje u BiH, koji provodi organizacija UNIDO. Upriličene su prezentacije i razgovori u desetak kompanija kao i u Gospodarskoj zbornici Slovenije, gdje su održani i B2B sastanci sa potencijalnim partnerima. Svi učesnici su saglasni da ovi susreti predstavljaju tek početak novih kontakata i saradnje sa partnerima od kojih se zaista imalo dosta toga korisnog čuti i vidjeti na licu mjesta.

U svakoj od kompanija domaćini su demostrirali na koji način su uz pomoć integriranh energijskih rješenja njihove kompanije postale efikasnije, te kako su uspjeli smanjiti troškove energije i ostvariti održivost, uz rješenja prilagođena specifičnim pojedinačnim potrebama.

Optimizacija potrošnje energije uz velike uštede na grijanju i hlađenju, rasvjeta za unutrašnje i vanjske objekte, obnova zastarjelih postrojenja, nova građevinska rješenja za poslovne objekte, mjere očuvanja čistog okoliša, tretman otpada i otpadnih voda, korištenje biomase, u Sloveniji ne samo da promoviraja energijsku efikasnost i održivu gradnju, nego su neophodni danas kad je zbog visokih cijena energije i zaštite okoliša više nego ikada ranije bitno graditi i obnavljati objekte na energijski efikasan način.

Slovenačke kompanije zaista su primjer uspješne strategije razvoja kao odgovor na zahtjevne ekonomske i društvene uvjete koji današnjeg čovjeka primoravaju da štedi i odgovornije se ponaša prema prirodnim resursima.