BiH vodeća po broju izlagača na međunarodnom sajmu gospodarstva "VIROEXPO 2019"

24.03.2019


Bosna i Hercegovina preko Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH sudjeluje na sajmu VIROEXPO od 2001. godine, a 2009. godine bila je zemlja partner sajma.

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine je prva komora koja je kao institucija potpisala sporazum o suradnji sa sajmom VIROEXPO, čiji su suorganizatori Hrvatska gospodarska komora, Grad  Virovitica, te Županija Virovitičko-Podravska.

Ove godine, na 24. VIROEXPO-u , Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, koji se održao u Virovitici od 15. do 17. ožujka, predstavilo se ukupno četrdeset i tri izlagača iz Bosne i Hercegovine, čime je BiH među stranim zemljama koje nastupaju na sajmu, vodeća po broju izlagača.

Temeljem međusobne suradnje sajmova Ekobis iz Bihaća i Viroexpo iz Virovitice, te potpisanog Sporazuma o suradnji, kojeg je HGK – Županijska komora Virovitica potpisala sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH  i Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona te izuzetno dobre suradnje sa Područnom privrednom komorom Doboj, predstavilo se ukupno četrdeset i tri izlagača iz Bihaća, Doboja, Mostara, Sarajeva, Širokog Brijega, Tešnja, Čitluka, Ljubuškog, Konjica, Vakufa, Goražda te drugih gradova iz BIH.

Delegaciju Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH predvodio je Dario Planinić, kao izaslanik predsjednika, koji je s kolegama domaćinima i gostima iz drugih zemalja uspješno prezentirao firme iz BiH iz oblasti metalnog sektora, drvoprerađivačke, tekstilne, građevinske i drugih proizvodnih i uslužnih djelatnosti.Foto: Župan Virovitičko-podravske županije g. Igor Andrović i stručni savjetnik u P/G K FBiH g. Dario Planinić

Poseban značaj na ovogodišnjem VIROEXPO-u delegacija Privredne/Gospodarske komore FBiH stavila je na turističke potencijale Bosne i Hercegovine, odnosno turizam kao brzorastući sektor koji u posljednje vrijeme predstavlja jednu od najvažnijih grana gospodarstva u BiH.

Jedan od najvećih sajmova u regiji, sajam VIROEXPO, od ove godine još više dobija na značaju zbog izgradnje nove multifunkcionalne hale na površini od 6.100 metara kvadratnih, sa 450 parkirnih mjesta te raznim popratnim infrastrukturnim sadržajem ukupne površine preko 14.500 metara kvadratnih.

Ove godine čast da otvori sajam te novu halu, kao izaslanik predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, pripala je ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade RH g. Tomislavu Tolušiću.
Uz zemlju partnera Republiku Sloveniju, te Županiju partnera Splitsko-Dalmatinsku županiju, više od 31.000 posjetitelja moglo je posjetiti štandove 625 izlagača iz 29 zemalja svijeta.

Prema riječima direktora Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Virovitičko-Podravske, g. Milana Vanđure, više od 97 posto izlagača najavilo je kako će i sljedeće godine prisustvovati na VIROEXPO-u, 95 posto izlagača očekuje povećanje plasmana proizvoda , a više od 93 posto izlagača izjasnilo se kako smatraju da će im nastup na VIROEXPO-u poboljšati poslovanje.

Sve ove brojke gore, bez obzira na potrebnu i neizbježnu digitalizaciju poslovanja, govore o važnosti ne samo ovog sajma nego svih sajamskih manifestacija u regiji i svijetu.