Bosansko-hercegovački dizajn je sinonim za kreativnost i izvrsnost

23.10.2018


To je rečeno na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani koja je održana 17.10.2018. godine sa sloganom „DRVENA KUĆA kao IKONA", u organizaciji Centra za kreativno gospodarstvo jugoistočne Evrope BIG, a u sklopu mjeseca dizajna u Ljubljani.

Bosansko-hercegovačkim kompanijama su i ovom prilikom uručene brojne nagrade za dizajn. Pobjednik BIG SEE Product Design Award 2018 u kategoriji HOME je kompanija MS&WOOD za kolekciju ELLE dizajnerice Nataše Perković. Nagrade su također dodijeljene kompanijama GAZZDA i ZANAT, odnosno njihovim dizajnerima prof. Salihu Teskeredžiću i gospodin Emiru Salkiću.

Svakako treba napomenuti da laska što na svim velikim takmičenjima naši dizajneri dobijaju nagrade, a njihovi proizvodi su u svijetu prepoznati kao bosanskohercegovački, te slobodno možemo reći da su bh. kompanije lideri u proizvodnji masivnog namještaja. Bosansko-hercegovačke proizvode krasi njihova jednostavnost i sklad.O drvnoj industriji i njenoj budućnosti razgovarano je na panelu organizovanom u sklopu konferencije. Učesnik na panelu bio je i predstavnik Privredne/Gospodarske komore FBiH, ističući da je drvna industrija strateška grana razvoja u FBiH i BiH, koja ima suficit u robnoj razmjeni, ali da kod izvoza, struktura proizvoda koji se izvoze treba da se poveća u korist finalnih proizvoda.   

Kako bi i dalje naše kompanije ostale uspješne, treba se posvetiti rješavanju obezbjeđenja sirovine u Bosni i Hercegovini. Naravno, to je gorući problem i u ostalim zemljama Balkana – čulo se na konferenciji, ali ne smijemo zanemariti i treba u prvi plan staviti održivo gospodarenje šumama i njihovo očuvanje, jer čine temelj razvoja drvne industrije i drugih tehnologija na bazi drveta.

Treba se posvetiti i raditi na poboljšanju i usavršavanju kadrova, uvođenju novih tehnologija, standarda i certificiranju, te obezbijediti lakši pristup finansijskim sredstvima pod povoljnim uvjetima.