Digitalni puls: poziv bosanskohercegovačkim kompanijama za samoprocjenu digitalne zrelosti

24.06.2021
UNDP u okviru projekta DigitalBIZ, poziva bosanskohercegovačke kompanije na analizu trenutnog stanja digitalnih performansi u 6 poslovnih oblasti, nakon čega će kompanije putem digitalnog savjetnika dobit osnovne preporuke kako iskoristit digitalni potencijal u svom poslovanju.

Nedovoljan stepen digitalizacije koči rast privrednih subjekata u BiH. Unatoč brzom tempu rasta IKT industrije, domaća ekonomija ne uspijeva iskoristit nove tehnologije i inovacije za jačanje konkurentnosti i povećanje proizvodnje. Pandemija Covid-19 ukazala je na neophodnost ubrzane digitalne transformacije u svim granama industrije, a digitalizacija poslovanja se smatra pokretačem promjena, nudeći nove izglede za rast.

DigitalBIZ projekat pruža podršku za digitalnu transformaciju privrede kroz potrebne politike i regulatorne izmjene, razvoj kapaciteta, kao i razvoj infrastrukture za prenos tehnologije i poticanje inovacija. DigitalBIZ projekat provodi procjenu digitalne performanse i spremnosti privrednih subjekata putem online alata "Digitalni puls”.

Digitalni puls je baziran na upitniku koji je 2018. godine razvila Trgovinska komora Luksemburga u okviru nacionalnog Digital Luxembourg projekta, čiji je cilj digitalizacija ekonomije ove zemlje. Poslovne oblasti za procjenu, pitanja i odgovori, sistem ocjenjivanja i kategorije digitalnih profila su prevedni, revidirani i prilagođeni potrebama mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH.

UNDP je razvio online platformu www.digitalnaekonomija.ba čiji glavni sadržaj je trenutno Digitalni puls – alat za samoprocjenu digitalne zrelosti bosanskohercegovačkih kompanija.

Na osnovu "digitalnog pulsa” kompanija, tj .podnesenih odgovora, sistem kreira set osnovnih preporuka za digitalnu transformaciju kompanije.

Za više informacija posjetite www.digitalnaekonomija.ba