Drugi međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2017

30.01.2017
Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH bila je partner ''Drugog međunarodnog simpozija tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2017'', koji se održao od 27. do 29. januara 2017. godine u Travniku, a u organizaciji Fakulteta za tehničke studije, Univerziteta u Travniku.

''TImod 2017'' svečano je otvoren uz prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika akademske zajednice iz naše zemlje, susjednih zemalja i regiona, predstavnika privrednog, političkog i javnog života.

Svečanom otvaranju, koje je upriličeno u konferencijskoj sali Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, gostima se, uz zahvalu i pozdrav dobrodošlice obratila predsjednica Organizacionog odbora ''TImod 2017'' doc. dr. Amra Tuzović , potom Predsjednik Naučnog odbora TImod 2017 doc. dr. Samir Pačavar, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić, Kristina Matković direktorica kompanije Kimateks Zagreb, te brojni drugi gosti. Nakon obraćanja i uvodnog pozdrava načelnik općine Travnik, gosp. Admir Hadžiemrić svečano je proglasio  2. međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2017 otvorenim.

U cilju unapređenja trenutnog stanja u oblasti tekstilne industrije te pronalaska optimalnog rješenja problema nedostatka kvalificirane radne snage na ovogodišnjoj manifestaciji održala  se radionica na temu: '' Stručna i kvalificirana radna snaga kao osnovi preduvjet uspješnog razvoja industrije tekstila i odjeće ''.
         


P/G K FBiH bila je nosilac projekta izrade Strategije razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH za period 2013-2023.godina, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, tako da su predstavnici FMERI i P/G K FBiH, kao članovi Radne grupe, na ovogodišnjem Simpoziju prezentirali analizu trenutnog stanja u sektoru kao i svoj dosadašnji rad na realizaciji ciljeva koji su definisani kroz Akcioni plan Strategije sektora.

Nakon prezentacija i predavanja, otvorena je diskusija na kojoj su doneseni i konkretni zaključci koji će biti prezentirani nadležnim institucijama.

Kroz stručni certificirani seminar koji je ove godine imao posebne sadržaje praktičnog rada kao i prezentacija ''TIMOD 2017'' bio je idealna prilika za stručno usavršavanja nastavnika i profesora. Iskorak ovogodišnjeg Simpozija je svakako bilo i takmičenje srednjih škola u šivanju i konstrukciji odjeće, gdje su učenici imali priliku pokazati svoje znanje i vještine, te osvojiti prikladne nagrade. Glavna nagrada, za školu pobjednika, je bila visokomoderni ravnošivaći stroj koju je obezbijedila kompanija KIMATEX iz Zagreba, također parner ovogodišnjeg Simpozija, a pobjedniku, odnosno učeniku koji osvoji prvo mjesto u konstrukciji odjeće Fakultet je obezbijedio puno stipendiju na smjeru Tekstilno inžinjerstvo i dizajn.

Nakon stručnog seminara na kojem su profesori iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH prezentirali svoja iskustva, kao i moguća rješenja gorućih problema sa kojima se susreću privrednici u ovom sektoru, drugog dana trajanja simpozija održana je modna revija na temu ''Poslovna žena'', kroz koju su predstavljene  kreacije i rad studenata Fakulteta za tehničke studije.

Ogranizacioni Odbor TImoda svečano je najavio da će se svake naredne godine, u mjesecu februaru održavati Simpozij uz bogate i korisne sadržaje.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)