Dvodnevna radionica u Mostaru: razrađuju se ideje za nove prekogranične projekte

12.03.2019
Oko 35 sudionika iz Crne Gore, Italije, Grčke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sudjeluje na dvodnevnoj Radionici za razradu projektnih ideja, koja je započela danas u Gospodarskoj komori FBiH u Mostaru. Planirano je da se projektne ideje koje nastanu tokom radionice prijave na Interreg Adrion program, čije otvaranje je najavljeno za travanj 2019. godine.

Radionica je prvenstveno namijenjena članovima Foruma gospodarskih komora Jadransko-jonske regije, među kojima je Gospodarska komora FBiH od samog osnutka 2001. godine, te će tako na njoj sudjelovati mogući partneri iz Hrvatske, Crne Gore, Italije, Grčke i BiH.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH doc. dr. sc. Marko Šantić danas je rekao kako se nada da će polaznici radionice imati što čuti i naučiti, te da će izaći s puno dobrih ideja za nove projekte. „Nadamo se da će svi polaznici u ova dva dana napraviti dobar posao, da će izići puno dobrih ideja za nove projekte čiji se pozivi otvaraju u travnju mjesecu, te da ćemo zajedničkom prekograničnom suradnjom adekvatno odgovoriti i povući više sredstava. Mi smo pored komora pozvali i ministarstva prometa, softverske tvrtke, dakle trudili smo se okupiti posjetitelje koji su bliski zadanim temama", poručio je Šantić.

Predsjednik Šantić  je naglasio da su prošle godine komore FBiH, Hrvatske i Crne Gore predale četiri zajednička projekta koji su vezani za turizam i poljoprivredu, a posebno je istaknuo projekt sa Šibenikom, Kotorom i Mostarom, u kojem se govori o centru za maslinarstvo. „I Hercegovina je zemlja masline, a pokazali smo da imamo top kvalitetu, krenuli smo s prijavom za taj projekt i napraviti ćemo jedan dobar centar za maslinarstvo. U turizmu smo radili fortifikaciju, većinom gradove s kulturnom baštinom, a Hercegovina, Dalmacija i Crna Gora su tu najbogatije. Tu su projekti koji produžuju sezonu u jednom smislu, jer u ovom dijelu pred- i podsezone, kulturni turizam je zanimljiv posjetiteljima", zaključio je Šantić.

Jozo Tomaš, predsjednik Županijske komore Split, podvukao je da je ova konferencija u Mostaru značajna, te da će danas i sutra razvijati i pokušati doći do ideje kako da privuku veliki broj sredstava. „Cilj nam je povezati što više čimbenika za veće privlačenje sredstava, posebice je zanimljivo jer smo mi članica EU, a postoji veliki broj projekata koji su namijenjeni za zemlje koje nisu u sastavu EU", dodao je Ivan Škarić iz Centra za industrijski razvoj (CIRAZ) Hrvatske gospodarske komore, te istakao kako je ovo treća zajednička radionica koju organiziraju u suradnji s Gospodarskom komorom FBiH, a današnji plan je kaže iznjedriti tri do četiri projektna prijedloga.
 
„Naglasak je na suradnji gospodarskih komora Jadransko-jonske regije, a u kontaktu smo i s gospodarskim komorama iz Albanije, Srbije i Slovenije. Zadatak nam je da budemo spona između gospodarskih komora te pomognemo u prijavi i provođenju projekata", poručio je.