EKOBIS 2021: U izradi Strategija razvoja turizma FBIH 2021-2027

13.09.2021
U sklopu 18. međunarodnog sajma ekologije „EKOBIS 2021" koji se održao od 9. do 12. rujna 2021. godine na sajmištu na gradskoj otoci u Bihaću, a u okviru podmanifestacije  Sajma turizma „Ecotour", Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine održala je Prezentaciju „Izrada strategije razvoja turizma 2021 – 2027" čije aktivnosti provodi zajedno sa strateškim partnerom Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, a uz podršku USAID projekta „Turizam".

Strategija razvoja turizma iznimno je značajan dokument jer će njena izrada objediniti pravce razvoja i mapirati sve neophodne procese kako bi se identificirali izazovi koji ugrožavaju ovu privrednu granu ali i šanse njenog razvoja, istaknuto je na prezentaciji.


 
Prethodno izradi samog dokumenta, u organizaciji PGKFBIH i FMOIT održane su radionice u svim kantonalnim/županijskim centrima diljem Federacije BIH.

Radionice su organizirane u 4 radne grupe, 4 stuba koji odražavaju pristup lancu vrijednosti koji njeguje USAID-ov projekt Razvoj održivog turizma u BIH, a u cilju unapređenja konkurentnosti ove gospodarske grane.

Ovakvim pristupom se nastoji izvršiti transformacija turističke djelatnosti u FBIH kroz

1. stvaranje konkurentnije i otpornije destinacije, sa usklađenim regulatornim okruženjem
2. poboljšanje kvalitete i raznolikosti proizvoda i iskustava
3. profesionalizaciju ljudskih i institucionalnih kapaciteta
4. kreativno brendiranje i promociju destinacije posjetiocima koji donose veću dobit

Svaka strategija treba objediniti interese svih stakeholdera – zainteresiranih strana u turističkoj branši jer turizam ne čine samo restorani, hoteli i turističke agencije, već čak četrdeset različitih sektora koji ga objedinjuju.