Energa 2016 - Najavljen projekt Virtualnog instituta za energiju BiH

10.06.2016

Posljednjeg, trećeg sajamskog dana, u okviru konferencijsko-prezentacijskog programa, na sajmu Energa predstavljena je ideja osnivanja „Virtualnog instituta za energiju BiH" te „Analize i definisanje konretnih mogućnosti korištenja degradiranog rudničkog zemljišta za razvoj malih i srednjih preduzeća na području sjeveroistočne BiH", dok je predstavnik mađarskog Metalcom ZRT-a govorio o temi „Biomasa i alternativna goriva za različite energetske sisteme".

Kako je u svom izlaganju istakao Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, osnivanje Virtualnog instituta za energiju je projekt koji na jednom mjestu interaktivno okuplja stručnjake koji mogu pomoći oko davanja ideje ili informacije kada je u pitanju investiranje u energetski sektor, obnovljive izvore, postojeće resuse koje imamo, te pomoći u vezi zakonske regualtive.

-Želimo da napravimo interaktivnu bazu sa uključenim velikim brojem subjekata, akademske zajednice, stručnjaka iz naših najvećih kompanija, domaćih i stranih instituta i drugih relavantnih faktora u ovoj oblasti. Ideja se zasniva na tome da Privredna komora FBiH sa partnerskim institucijama oformi jednu vrstu virtuelnog referalnog instituta kada je u pitanju energija. Nekada su postojali veliki sistemi koji su imali institute te vrste, ali u fizičkom smislu. Danas imamo sofisticiraniju mogućnost pružanja takvih usluga, koja kroz ovakav oblik iziskuje mnogo manje materijalnih sredstava - istakao je Jašarspahić.

Prije nekoliko mjeseci, po njegovim riječima, sa ovom idejom su, u saradnji sa organizacijom Konrad Adenauer-Stiftung, posjetili berlinske institucije koje su vezane za energiju, te oblasti obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

-Njima se ta ideja dopala i očekujemo da ćemo imati partnere izvan BiH, jer ideja i jeste da informacija bude svima dostupna - istakao je Jašarspahić, te dodao da su načelno ove ideje poslali i Federalnoj vladi kako bi ih uvrstili u izradu energetske strategije.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)