Europski pokret uručio orden predsjedniku P/G K FBiH dr. Marku Šantiću

Izvor: hms.ba 16.12.2020
Europski pokret u Bosni i Hercegovini danas je uručio priznanja kolektivima i pojedincima povodom obilježavanja 10. godišnjice uvođenja bezviznog režima državljanima BiH za putovanje u EU.


Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo izjavio je da je ta organizacija prije 10 godina organizirala simbolično putovanje 50 građana BiH u EU bez viza, a za koje se prijavilo više od 25.000 građana.

– BiH nema puno zajedničkih jubileja koje obilježava, a ovo je jedan od datuma oko kojeg postoji konsenzus i mislim da nema građanina BiH koji to ne podržava – rekao je Praštalo.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku EU Oliver Varhelyi u obraćanju putem video linka poručio je da je proces liberalizacije viznog režima pokazao da su politički lideri s jasnim ciljem, koji svi građani snažno osjećaju, u stanju da se brzo i efikasno aktiviraju kako bi postigli taj cilj.


– To je pokazalo da je BiH u stanju da isporuči i to je upravo ono što EU sada očekuje od BiH – dodao je Varhelyi.

Jedan od dobitnika priznanja je i predsjednik Gospodarske komore dr. sc. Marko Šantić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Šantiću je uručen orden za posebne zasluge u oblasti unaprijeđenja rada gospodarskih komora i razvoja poslovnog okruženja u BiH i internacionalne promocije Bosne i Hercegovine, na polju promoviranja domaćih kompanija i nastupa na stranim tržištima.

-Predsjednik Marko Šantić i Gospodarska komora Federacije BiH, su duže vrijeme značajan partner procesa Europskih integracija Bosne i Hercegovine, pri čemu smo u više navrata nastupali u zajedničkim projektima. U vrijeme globalne pandemije COVID-19, posebno je važno da se što je više moguće podrže realni sektor, odnosno gospodarske kompanije koje zapošljavaju i ponajviše radnika, kako bismo što manje gubitke imali tijekom drugog i trećeg vala COVID-19 i najave dolaska ekonomske krize. Gospodarska komora FBiH i predsjednik Šantić u tom pravcu kontinuirano djeluju, a mi u Europskom pokretu smo to prepoznali i pružamo punu podršku u tom pravcu, kazao je predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Među dobitnicima priznanja je i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković koji je naveo da je liberalizacija viznog režima omogućila da BiH značajno poveća trgovinsku razmjenu s EU u odnosu na prethodni period.