FIDIC-ovi uvjeti ugovaranja imaju gotovo univerzalnu primjenu

30.06.2016

U Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH) u Sarajevu danas je započeo dvodnevni, specijalistički seminar o temi  „Upravljanje projektima u izgradnji objekata i industrijskih postrojenja i FIDIC ugovori".

S obzirom na otvorenost našeg tržišta, kako navode iz PKFBiH, veoma je važno da se naše firme educiraju o ugovaranju prema FIDIC-ovim uvjetima.

FIDIC je skraćenica za Međunarodni savez inženjera konsultanata (Fédération internationale des ingénieurs conseils) koji okuplja inženjersko-konsultantska udruženja širom svijeta te milion stručnjaka u domenu građevinarstva i srodnih oblasti.

Definiše standardizovane modele ugovora za različite tipove investicionih projekata, a značaj FIDIC-ovih uvjeta ugovora o građenju ogleda se i u činjenici da najveći svetski finansijeri, odnosno investitori, poput Evropske investicione banke, Azijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Nemačke razvojne banke, prilikom investiranja uvjetuju primenu FIDIC-ovih uvjeta ugovaranja.
FIDIC-ovi uvjeti ugovaranja su nastali kao proizvod prakse velikih kompanija, banaka i državne administracije razvijenih zemalja.  Ovi uvjeti danas imaju široku,  gotovo univerzalnu primjenu.

 - Seminar se realizira u saradnji s UKI-em (Udruženje konsultanata inžinjera BiH), a predavači su referentni stručnjaci iz ove oblasti Faruk Dizdarević, konsultant za upravljanje projektima u građevinarstvu, nadzor nad građenjem, nabavke i rješavanje sporova FIDIC WB i EU procedure, i Selim Čemerlić, konsultant UKIBiH. Učešće na seminaru je potvrdilo više od 30 polaznika, iz različitih građevinskih firmi, instituta, fakulteta - kazali su Feni u PKFBiH.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)