HERCEGOVINA KAO SAVRŠENA DESTINACIJA ZA DIGITALNE NOMADE

07.07.2022Na idiličnoj lokaciji, uz rijeku Trebižat pored Čapljine, danas je u okviru projekta RECOOPER kojeg u okviru sveobuhvatnog EU4BusinessRecovery projekta sufinanciraju Europska unija i vlada SR Njemačke, održan okrugli stol na otvorenom o potencijalnim benefitima dolaska digitalnih nomada u Hercegovinu.
 
Kao odmak od ustaljenog obrasca organiziranja konferencija u zatvorenim prostorima, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH je ovaj okrugli stol organizirala u ambijentu prikladnom temi privlačenja digitalnih nomada.

Događaj je privukao brojne govornike i goste iz područja turizma, kao i eksperte za digitalne nomade iz inozemstva, a predstavljeni su i detalji projekta RECOOPER, koji upravo ima za cilj postaviti Hercegovinu na svjetsku mapu digitalnih nomada, kao nove brzorastuće prilike u turizmu.

Okupljenima su predstavljene sve specifičnosti digitalnih nomada kao ciljne grupe kroz dosadašnja iskustva. Govornici su istaknuli benefit privlačenja digitalnih nomada kroz povećanu potrošnju i značajno duži boravak u odnosu na tradicionalne turiste.

Kako bi doživljaj bio potpun, po završetku okruglog stola, domaćin i poznati svjetski rukometaš David Mandić poveo je goste u vožnju kanuom prelijepom rijekom Trebižat, te na taj način predstavio jedan od turističkih potencijala koje Hercegovina ima u privlačenju ove specifične ciljne grupe.

Projekt RECOOPER implementira Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH kao nositelj projekta, zajedno s Intera tehnološkim parkom iz Mostara.

EU4BusinessRecovery je projekt Europske unije koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. Vrijedan je 13,7 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (13 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (700 tisuća eura). Sprovode ga GIZ, ILO i UNDP od siječnja 2021. do lipnja 2023. godine. Više informacija o EU4BusinessRecovery projektu na www.eu4business.ba.