Hodžić: Test i činjenice ispred predrasuda o električnim vozilima

14.09.2020
Predstavnici Udruženja za elektromobilnost, koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH su u Goraždu predstavili Preduslove za integraciju e – mobilnosti u Bosansko-Podrinjskom kantonu, u okviru "Plaftorme za nisko-karbonski razvoj FBiH”, koju organizuje Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – ENERGIS i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

"Elektromobilnost, a naročitio električne automobile prate brojne predrasude poput "kratak domet”, "previše skupo”, "previše opasno”, "koliko daleko mogu da vozim”, "gdje i kako puniti”,  te mnoge druge slične, koje je moguće "razbiti” jedino testiranjem električnih vozila i stavljanjem činjenica ispred predrasuda”, ističe Armin Hodžić, direktor sektora za energetiku.

U cilju približavanja građanstvu elektromobilnosti, i prevazilaženja navednih predrasuda o električnim vozilima, kao ujedno i jednom od barijera u razvoju elektromobilnosti u BiH, u okviru konferencije predstavljen je i demonstriran e-Golf, ustupljen Udruženju za elektromobilnost od strane Porsche Sarajevo.

Test potpuno električnog Golfa dokazao je da predstavlja optimalno rješenje za mobilnost prije svega na kratkim dionicama, npr. u gradovima, ali i na dionicama izvan grada, poput ove od Sarajeva do Goražda i obrnuto. Prisutni na konferenciji iskazali su interes i za javnim gradskim prevozom na električni pogon obzirom na malu udaljenost i uštede koje bi se mogle ostvariti.

Osim demonstracije e-Golfa prisutnim na konferenciji, privrednici Goražda su također imali priliku pobliže se upoznati i testirati ovo električno vozilo, te vidjeti princip punjenja obzirom na dostupnu javnu punioncu u krugu parkinga Elektrodistribucije Goražde.Amir Ćoralić, direktor kompanije EBI, je iskazao pozitivno oduševljenje testiranim e-Golfom, te istaknuo kako je elektromobilnost budućnost, obzirom na sve benefite, a naročito uštede u poslovanju koje se mogu ostvariti u gradskoj vožnji.

Udruženje za elektromobilnost nastavlja i u drugim kantonima promovirati elektromobilnost, i "razbijati” predrasude testiranjem električnih vozila kako javnosti tako i privrednika, za što se ovaj put iznimno zahvaljujemo Porsche Sarajevo na ustupljenom e-Golfu.