INICIRANE ATIVNOSTI RAZVOJA ELEKTROMOBILNOSTI U GRADU MOSTARU

04.12.2020
Udruženje za elektromobilnost je na poziv gradonačelnika Grada Mostara gosp. Ljube Bešlića, i gosp. Darka Knezovića ispred Tajništva gradonačelnika i odsjeka za energetsku efikasnost prisustovalo zajedničkom sastanku održanom dana 03.12.2020. u Mostaru.

Tema sastanka je pokretanje aktivnosti na razvoju elektromobilnosti u Gradu Mostaru.
Gradonačelnik Grada Mostara gosp. Ljubo Bešlić tom prilikom je pozdravio dosadašnje aktivnosti i zalaganje Udruženja za elektromobilnost na razvoju elektromobilnosti u BiH.

Također, Gradonačelnik je naveo kako je elektromobilnosti neminovnosti i budućnost koja dolazi i u BiH, te je u tom pogledu potrebno pripremiti adekavatnu zakonsku regulativu, infrastrukturu i subvencije koje će dodatno motivirati na kupovinu električnih vozila. Naročit potencijal elektromobilnosti je za grad Mostar kao turističkog grada i turista koji dolaze električnim vozilma, te su u tom smislu predstojeće aktivnosti usmjerene ka razvoju infrastrukture kao polazne osnove razvoju elektromobilnosti.

Tokom sastanka razgovarano je i o značajnom očuvanju okoliša i smanjenju emsije stakleničkih plinova uvođenjem taksi vozila i javnog prevoza na električni pogon.

Istaknuto je da je trenutno jedan od problema ka razvoju elektromobilnosti je i strah od nepoznatog od strane vozača koji nisu bili prilici voziti električno vozilo, te da bi trebalo inicirati više kampanja orjentisanih ka testiranju električnih vozila i osvještavanju građana.

U tom duhu Gradonačelniku Grada Mostara, gosp. Bešliću i njegovim saradnicima omogućena je kratka testna vožnja potpuno električnog Gofa, ustupljenog od strane Porsche BH.Oduševljenje  performansama električnog Golfa nije izostalo, kojim je ovog puta pređena povratna dionica Sarajevo-Mostar. Ovom prilikom zahvaljujemo se Porsche BH i ljubaznom osoblju na ustupljenom električnom Golfu.

Udruženje za elektromobilnost pozdravlja inicijatvu i pruža punu podršku Gradu Mostaru u razvoju elektromobilnosti u predstojećem periodu. Ujedno, Udruženje za elektromobilnost stoji na raspolaganju i svim drugim Kantonima, nadleženim institucijama, organizacijama za informacije, podršku i aktivnosti u razvoju elektromobilnosti.