Kada se ekonomska pitanja pretvaraju u politička najviše trpe privrednici

Izvor: Fena.ba 14.07.2017
Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić smatra da se nepotpisivanjem ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici zapadnog Balkana na određeni način odbijaju infrastrukturni projekti koji će sutra biti preduvjet za poslovanje i potencijalne investicije.

Jašarspahić je podsjetio da predstavnici Bosne i Hercegovine na Samitu u Trstu nisu prisustvovali potpisivanju Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture sa zemljama zapadnog Balkana, odnosno konekcije sa zemljama EU.

- Kako stvari stoje, svi projeketi koji su tom prilikom odobreni, a tiču se transportne infrastrukture, na neki način su stopirani. Kada potpisujete neki sporazum zajedno sa svima ostalima, onda ste osnivač takve zajednice, a kada to i učinite naknadno i kroz određeni period se tome pridružite, stiče se dojam da neko namjerno, usporavanjem i odgađanjem, želi da ovaj prostor prikaže kao nepovoljan ambijent za poslovanje, što definitivno nije tačno - kazao je Jašarspahić za Fenu.

Privredni subjekti koji posluju u BiH, dodao je, imaju dobru saradnju s firmama iz EU, izvoze u zemlje EU, povećavaju svoje kapacitete i dalje će uspijevati bez obzira na sve ove pokušaje da se ovaj prostor prikaže kao  nepovoljan poslovni ambijent.

- Kada neko želi da investira jedan od bitnih uslova je infrastruktura i komunikacije koje mogu biti presudne za donošenje takve poslovne odluke - naglasio je Jašarspahić.  

Naveo je da ovo nije prvi put da se ekonomsko pitanje pretvara u političko, a da na kraju najviše trpe privrednici.

- Takvi političari se trebaju zamisliti šta o tome misli privrednik kada se njegov potencijalni partner opredijeli za neku drugu kompaniju ili zemlju za saradnju samo zato što je bolja putna komunikacija i ostala infrastruktura čime se gube brojne poslovne mogućnosti – dodao je Jašarspahić.

Naglasio je da očekuje da u skorije vrijeme dođe do usaglašavanja stavova u BiH u vezi s pristupanjem Transportnoj zajednici zapadnog Balkana.