MANN&HUMMEL – PRIMJER USPJEŠNE PRIVATIZACIJE

kfbih 05.11.2015

Primjer privatizacije tešanjske fabrike za proizvodnju filtera je zasigurno jedan od  najuspješnijih u našoj zemlji i regionu.

Fabrika filtera "Unico filter” u Tešnju osnovana je daleke 1974. godine, upravo zahvaljujući ugovoru sa njemačkim "Mann Hummelom” i veoma uspješno je poslovala proizvodeći visoko kvalitetne filtere u automobilskoj industriji. Unico filter je postao jedan on najpreponatljivijih bh.brendova.

Potpisivanjem ugovora o privatizaciji ove kompanije 2005. godine kupac MANN HUMMEL postaje većinski vlasnik ove kompanije. Ugovor je podrazumijevao da novi većinski vlasnik u naredne tri godine investira tri miliona maraka u fabriku i na poslu zadrži 425 radnika. Deset godina poslije koncern iz Njemačke je u tešanjsku fabriku investirao 27 miliona maraka i primio oko 150 novih radnika, tako da broj uposlenih sada premašuje 580. Uz fabriku uspješno posluju brojne prateće kompanije, dobavljači i kooperanti. Posebno je značajna činjenica da tešanjska fabrika posjeduje sve certifikate, od standarda kvalitete, do zaštite okoliša i izvozi 90 posto proizvodnje, od čega čak 70 posto na zahtjevno tzržište EU.

29.10.2015. godine u Tešnju održana je svečanost kojom je ova kompanija obilježila deset godina uspješne privatizacije i poslovanja.
Predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, gospodin Mirsad Jašarspahić, je uzeo aktivno učešće na Panel diskusiji pod nazivom ‘’Pozitivni aspekti privatizacije Mann&Hummel BA’’, koja je održana u poslovnom centru „UKUS’’, na kojoj su se kroz diskusiju iznijele prednosti koje MHBA ima na lokalnu zajednicu, ali i kao dio globalne koorporacije Mann&Hummel.

Ova društveno-odgovorna kompanija koja u prvi plan stavlja ljude,  ističe svoj glavni moto "It's all about people". Mann&Hummel je među vodećim kompanijama u regiji koji ulažu u edukaciju zaposlenika, a zaposlenici firme se edukuju u Njemačkoj, Španiji, Češkoj, Argentini…

Specifično za ovu kompaniju koja se bavi proizvodnjom filtera za autoindustriju, jeste da je uspjela pored vlastitog brenda MANN HUMMEL zadržala i brend "Unico filter".

Ono što se može dodati za ovu kompaniju jeste da je razvila filter za prečišćavanje voda i to je jedna posebna divizija, obećavajuća djelatnost koja stalno jača.

Uz čestitke za dosadašnji uspješan rad, kompaniji „Mann&Hummel BA’’ želimo još uspješnije buduće poslovanje, nadajući se da će ova uspješna privatizacijska priča biti uzor mnogima koji žele investirati u Bosnu i Hercegovinu.

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH