Memorandum o suradnji između Gospodarske komore F BiH i regionalne Trgovinske i industrijske komora Drač-Albanija (Mostar 20. 11. 2019.g.)

20.11.2019


Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH dr. Marko Šantić i predsjednik Industrijskogospodarske komore Albanije iz Drača Albani Steri potpisali su danas u Mostaru Memorandum o suradnji, a potpisivanju je nazočio i ministar trgovine F BiH Zlatan Vujanović.Gospodarska komora Albanije, kao i Gospodarska komora FBiH dio su foruma gospodarskih komora Jadransko-jonske makro regije. Na nedavnoj skupštini u Grčkoj, na kojoj je Šantić izabran za prvog dopredsjednika Foruma gospodarskih komora Jadransko-jonske makroregije, koja obuhvaća 40 gospodarskih komora dogovoreno je proširenje suradnje dviju komora koje je rezultiralo današnjim potpisivanje Memoranduma o suradnji u Mostaru.

– Željeli smo proširiti tu suradnju kako bi tu trgovinsku razmjenu između FBiH odnosno BiH i Alabanije pomakli s mrtve točke i krenuli intenzivnije u projekte prekogranične suradnje IPA, kazao je potpredsjednik GK FBiH dr Marko Šantić.

Trgovinska razmjena BiH i Albanije je simbolična, iznosi 50-tak milijuna maraka na godišnjoj razini,te Šantić smatra, kako s obzirom na taj podatak prostora za suradnju ima posebno u turizmu.

-Do sada smo radili projekte s Crnom Gorom i Hrvatskom u trilaterali, ali nema nikakvog razloga da taj proces ne otvorimo i s Albanijom. Albanija i BiH infrastrukturno su loše povezani i ovim sporazumom dajemo poruku vladajućim strukturama i Albanije i BiH da se krene k približavanju i u tom prometnom smislu. Jadransko jonski koridor je aktuelan on povezuje Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Albaniju, uskoro bi trebala se nastaviti njegova i izgradnja prema jugu i to će biti prilika za proširenje suradnje, kazao je Šantić.

Predsjednik industrijsko gospodarske komore Albanije iz Drača Albani Steri kazao je kako je potrebno uložiti više truda u umrežavanju gospodarskih komora Jadransko-jonske regije, uključujući i gospodarske komore Albanije i FBiH.

-Nadamo se kako će ovaj memorandum pomoći u poboljšanju trgovinske razmjene i proširenju suradnje u oblasti turizma i drugih industrijskih grana između naše dvije zemlje. Zajednički nam je cilj ulazak u EU i sve naše aktivnosti će biti usmjerene ka tom cilju zemlje, kazao je Steri.

Dodao je kako će se danas potpisani Memorandum o suradnji između dviju komora početi ostvarivati već na sljedećem Sajmu gospodarstva u Mostaru na kojem će se predstaviti albanski poduzetnici.

Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović kazao je kako Federalna vlada vodi računa o komorskom sustavu, te kako podržava aktivnosti GK FBiH. Podsjetio je kako je Albanija kao i BiH članica CEFTA-e, što omogućuje proširenje suradnje između dviju zemalja

-Interes nam je imati što veću interakciju ljudi roba između dvije države. Vjerujem kako će nakon potpisivanja ovog Memoranduma uslijediti konkretna suradnja, kazao je Vujanović.

Dodao je kako je izbor Šantića za prvog dopredsjednika Foruma gospodarskih komora Jadransko-jonske makroregije veliko priznanje i njemu i BiH.


Centar za maslinarstvo vrijedan 1.800 000 eura

Predsjednik Gospodarske komore FBiH dr. Marko Šantić informirao je novinare kako je GK FBiH nedavno dobila projekt Centar za maslinarstvo s Gradom Mostarom kroz predpristupne IPA fondove EU, vrijedan 1.800 000 eura, koji će biti realiziran u naredna 24 mjeseca.

-Kad nam se nisu otvorili pristupni, evo prilike da se bar istreniramo na ovim predpristupnim fondovima IPA prekogranične suradnje. I o tome smo razgovarali Albanija i BiH u Grčkoj, kazao je Šantić.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)