Menprom učestvuje u projektu o mogućnostima izvoza mesa u Tursku

Akta.ba 23.10.2015

U Banovićima je održana prezentacija projekta o mogućnostima proizvodnje i izvoza goveđeg mesa u Republiku Tursku, koji Općina Banovići realizuje u saradnji sa mesnom industrijom Menprom iz Tuzle i Turkish Ziraat Bank Bosnia d.d. Tuzla.

Ovim projektom omogućava se poljoprivrednim proizvođačima pokretanje poljoprivredne proizvodnje u oblasti tova junadi, kao i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta.

Kako bi zainteresovane poljoprivrednike upoznali sa proizvodnjom goveđeg mesa, tovom junadi i izvozom mesa, nadležna općinska služba zajedno sa predstavnicima Menproma i Turkish Ziraat Banke organizovala je prezentaciju ovog projekta.

Predstavnici Općine Banovići ovaj projekat su ocijenili pozitivnim i daju mu punu podršku.

"Nadam se da ćemo napraviti jedan dobar posao za naše građane koji se bave ovom djelatnošću, naročito jer se radi o neograničenim količinama mesa za izvoz. Općina će pružiti svu tehničku pomoć i biti na neki način most između naših poljoprivrednih proizvođača i ove firme i nadam se najboljem rezultatu što se tiče ovog projekta", rekao je Načelnik Midhat Husić.

Ono što Menprom nudi kroz ovaj projekat jeste siguran plasman proizvoda, zagarantovanu cijenu prikladnu tržištu od 4,2 KM po kilogramu žive vage, plaćanje odmah i kompletnu dokumentaciju pomoću koje mogu ostvariti poticaj od Federalnog ministrastva.

"Ljudi koji žele da rade ovaj posao mogu svaki dan da dođu u firmu gdje će sa našom pravnicom prikupiti dokumentaciju i potpisati ugovor. Otkup je 100 posto zagarantovan i što je najbitnije svi dobijaju kompletnu dokumentaciju i novac odmah, tako da mogu ostvariti i podsticaje za svoju proizvodnju", kazao je Mensur Alić, vlasnik mesne industrije Menprom.

Za ovaj projekat Turkish Ziraat banka nudi povoljna finansijska sredstva po kamatnim stopama od 2,99 do 3,99, period otplate je do 120 mjeseci, grejs period se odobrava na 24 mjeseca, a sve su cilju kako bi se pomoglo proizvođačima da prebrode prve krize.

Prisutni poljoprivrednici su imali priliku postavljati pitanja koja su se odnosila na mogućnosti i uvjete pokretanja proizvodnje, informacije o najpovoljnijim mogućnostima obezbjeđenja finansijskih sredstava za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, kao i upute o mogućnostima organizovane nabavke grla za tov, izrade biznis planova i pripremi potrebne dokumentacije.

Zainteresovani poljoprivrednici već danas mogu potpisati ugovore sa firmom Menprom, a otkup mesa će krenuti od 2016. godine.

Izvor: Akta.ba