Nastup bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača VW grupacije IZB 2018 izazvao veliko interesovanje i posjećenost kolektivnog štanda

22.10.2018
U periodu od 16. do 18.10.2018. godine u organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH, devet bh. kompanija imalo je priliku da se u najboljem svjetlu predstave na međunarodnom sajmu dobavljača VW grupacije IZB 2018 (Internationale ZuliefererBoerse). Na sajmu je nastupilo 839 izlagača iz ukupno 34 zemlje, a svoj premijerni nastup su imale kompanije iz Bosne i Hercegovine i Republike Malte. Svi izlagači su bili podijeljeni u 7 tematskih sala, pri čemu je kolektivni štand Bosne i Hercegovine bio u sali broj 4, pod brojem 4302 i tematskom cjelinom "Međunarodni paviljoni i klasteri”. Svečanom otvaranju sajma dana 15. oktobra i prvom danu sajma, prisustvovali su visoki zvaničnici iz naše zemlje na čelu sa premijerom Federacije BiH g. Novalićem i ministrima g. Vujanovićem i g. Džindićem.Posjećenost kolektivnog štanda tokom svih dana sajma je bila odlična, a posebno treba istaći posjetu štanda od strane 18 trenutnih i bivših direktora tvornica i odjela Volkswagen Grupacije, kojom prilikom se svaka kompanija ponaosob predstavila svim prisutnim i prezentovala najbitnije informacije o svojoj kompaniji. Vrlo bitno je naglasiti i posjetu prvog dana sajma g. Olivera Brandenberga, direktora odjela upravljanja marketingom/prodajom kompanije EMKA Beschlagteile, u čijem je sastavu EMKA Bosnia d.o.o. kao i posjetu 3. dana sajma predsjednika tehničkog razvoja kompanije Zinkteknik Sweden gospodina Sven-Erik Svenssona.Drugog dana sajma Njemačka agencija za trgovinu i investicije (GTAI), u saradnji sa Wolfsburg AG, je organizovala poslovne susrete za međunarodne dobavljače zainteresirane za proširenje svog portfolija. Tokom susreta, predstavnici Volkswagen AG su predstavili strategiju dobavljača VW i koje korake kompanije trebaju poduzeti kako bi postali ključni dobavljači i bliski razvojni partner, dok je GTAI iznio svoje usluge koje mogu ponuditi radi lakšeg prilagođavanja.Prije nastupa bh. kompanija na sajmu, posebna pažnja je obraćena na medijsko oglašavanje i marketing promociju, što je rezultiralo objavom članka o premijernom nastupu  bh. kompanija na IZB 2018 u novinama Wolfsburger Nachrichten i mjesečnjaku IZB newslettera. Također i tokom sajma, štand Bosne i Hercegovine je medijski bio odlično popraćen što je u konačnici rezultiralo i objavom članka u novinama Wolfsburger Kurier. Ono što nas posebno raduje je interesovanje predstavnika svjetski uglednog automobilističkog časopisa izdanja za Njemačku Automobilwoche.de, s kojim smo razgovarali o automobilskoj industriji BiH, kao i o mogućoj saradnji u budućnosti.

Važno je napomenuti da su učešće bh. kompanija na ovako iznimno važnom sajmu prepoznale i podržale Vlada FBiH i USAID WHAM projekta.