Norveško-Bosanska privredna komora ugovorom o kolektivnom članstvu pristupila Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH

24.07.2020


Dana 24.07.2020., potpisan je Ugovor o kolektivnom članstvu,  između Norveško-Bosanske privredne komore i Privredne/Gospodarske komore FBiH, čime je ozvaničena jednoglasna odluka Upravnog odbora Norveško-Bosanske privredne komore o pristupanju kolektivnom članstvu Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH.

Potpisnik Ugovora  ispred Norveško-Bosanske privredne komore je Ahmed Lindov u funkciji predsjednika,  i  Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Potpisivanjem ovog Ugovora, nastavlja se intencija Privredne/Gospodarske komore FBiH novom vidu organizovanja bosanskohercegovačke dijaspore kroz direktno učešće u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, čime sve njene članice dobivaju pristup Komori FBiH.Tokom sastanka, Ahmed Lindov, predsjednik Norveško-Bosanske komore i kandidat Parlamenta Kraljevine Norveške na narednim izborima,  istaknuo je da se ovim potpisivanjem Ugovora otvaraju mnoga vrata za ostvarenje veće konekcije između bosanskohercegovačke dijaspore Norveške i Bosne i Hercegovine. „U tom smislu prepoznali smo Privrednu/Gospodarsku komoru FBiH kao sponu u povezivanju bosanskohercegovačkih kompanija s predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore Norveške, a što je izniman potencijal koji trenutno nije dovoljno iskorišten. U prilog ovom potencijalu govori podatak da norveška kompanija Dinas Holding, čiji je izvršni direktor Suad Šabanović iz BiH, svu potrebnu građevinsku robu nabavlja od domaćih kompanija iz Bosne i Hercegovine. Trenutno je mali broj ovakvih primjera, kojih vjerujemo da će saradnjom s Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH uskoro biti puno više, obzirom na već dogovorene naredne korake i teme, koje se između ostalih tiču i sektora elektromobilnosti u BiH, u kojem Norveška prednjači, a gdje bosanskohercegovačka dijaspora Norveške ima izniman potencijal djelovanja, između ostalog i u prenosu znanja i iskustva," navodi Lindov.

Ovim putem, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Mirsad Jašarspahić, javno poziva i ostala bosanskohercegovačka udruženja dijaspore da se priključe Komori FBiH u cilju organizovanog i sistemskog djelovanja u stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj poslovanja bosanskohercegovačke dijaspore i rasta investicija u BiH.