Održan sastanak sa predstavnikom italijanskog Udruženja Assomac

25.10.2017
Danas je u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH održan sastanak sa predstavnikom italijanskog udruženja Assomac iz Vigevana – Pavia, g. Mario Pucci direktor za međunarodne odnose, i g. Muris Goralija, ITA - Odjel Ambasade Italije za promociju ekonomskih odnosa.

Assomac – Udruženje italijanskih proizvođača mašina i tehnologije za proizvodnju obuće i industriju kože je jedno od najstarijih udruženja u Italiji koje okuplja preko 150 firmi sa izuzetno jakom izvoznom orijentacijom.
Osim toga udruženje Assomac je i organizator sajmova ”SIMAC”-"Tanning Tech”, vodećih sajamskih manifestacija mašina i opreme u kožarsko-obućarskoj industriji koji se održavaju u Italiji, zemlji koja se ubraja među najveće proizvođače cipela i kože na svijetu.

Direktor za međunarodne odnose g. Mario Pucci  izvršio je prezentaciju dosadašnjih aktivnosti saradnje udruženja Assomac i bosanskohercegovačkih firmi.

Potpredsjednik P/G K FBiH, Mirsad Jašarspahić i sekretar Udruženja za tekstilnu i kožarsko prerađivački industriju P/G K FBiH, Jasmina Zejnilagić prezentirali  su stanje ovog sektora, ostvarene izvozne rezultate i najbitnija izvozna tržišta. U FBiH velik broj kompanija bavi se ovom proizvodnom djelatnošću te su prezentirani i uspjesi bh kompanija. Evidentno je da kožarska industrija iz godine u godinu bilježi pozitivne trendove, što je rezultat investicija kompanija u tehnologiju ali i  brzog reagovanja i kvalitetanih odgovora na zahtjeve poslovnih partnera. Na sastanku su razmjenjena mišljenja i relevantne informacije o perspektivama razvoja kožarsko-galanterijske i obućarske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zemlje Evropske Unije predstavljaju najznačajnije tržište za ovu bosansko-hercegovačku industrijsku granu, a top 3 zemlje u koje naše kompanije izvoze obuću su Italija, Njemačka i Austrija. Stoga, saradnje P/G K FBiH sa italijanskim Udruženjem Assomac otvara mogućnosti za jačanje, ali i uspostavljanje novih poslovnih prilika i kontakata između bosanskohercegovački i italijanskih kompanija.