Održan 7. EUSAIR Forum u Tirani, Albanija

19.05.2022

Sedmi po redu Forum EU Strategije Jadransko-jonske regije održao se od 16.-18.05.2022.godine u Tirani, Albanija.
Prilika je to bila da se ljudski i gospodarski resursi ove regije postave na prvo mjesto, kako bi ista ostala i postala još atraktivnija i uspješnija.

Tom prilikom, jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), od Republike Albanije je preuzela Bosna i Hercegovina.

Predsjedavanje je, u ime Bosne i Hercegovine, preuzeo zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, na ceremoniji održanoj tijekom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani, Albanija.
Bosna i Hercegovina će tijekom predsjedavanja nastaviti promovirati europske vrijednosti sa posebnim fokusom na potrebu pridruživanja regije Zapadnog Balkana Europskoj uniji.Važnu ulogu u organizaciji i održavanju događaja od početka EUSAIR-a ima i AIC Forum,
Forum gospodarskih komora Jadransko-jonske regije, čiji je PGKFBIH član od samog osnutka.
AIC Forum već tradicionalno podupire EUSAIR Forum sudjelovanjem u okruglim stolovima i organizacijom samostalnih popratnih događaja.
Između ostalih panela, ove godine, u organizaciji AIC Foruma, a u suradnji sa Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR Forumom, održan je okrugli stol na temu „Organizacije komorskog sistema u Jadransko-jonskoj regiji".

Predsjednici komora iz svih zemalja jadransko-jonske regije, Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstavili su sisteme i funkcije uloga komora u svakoj državi ponaosob, kao i ulogu i snagu Foruma gospodarskih komora JJ regije, kako bi bolje razumjeli funkciju i utjecaj Foruma na razvoj Strategije EUSAIR, posebno u trenutnu revizije Akcijskog plana istog.  Razgovaralo se načinu unapređenja uloge Komora kao promotera i ključnih aktera za potporu biznisa u JJ regiji, a na taj način i utjecaju na sam razvoj regije.