Održan drugi po redu okrugli stol na temu "Spasimo pčele sa posebnim osvrtom na preventivnu zaštitu pčela od bolesti i štetnika kroz program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. god – podrška za pčelarstvo"

18.05.2018


U suradnji Privredne/Gospodarske komore i Saveza pčelara FBiH, u Sarajevu je 17. svibnja, 2018. godine u prostorijama P/G komore FBiH održan drugi po redu okrugli stol na temu "Spasimo pčele sa posebnim osvrtom na preventivnu  zaštitu pčela od bolesti i štetnika kroz program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. god – podrška za pčelarstvo".

Na sastanku su pored predstavnika P/G komore FBiH, bili nazočni predstavnici Saveza pčelara FBiH, predsjednici saveza pčelara županija/kantona, predstavnik Agencije za sigurnost hrane, te uvaženi profesori sa naših Fakulteta i Instituta.
Nažalost, nitko nije bio ispred Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji su najodgovorniji za poticanje preventivne zaštite pčela od bolesti i štetnika.

Nakon kvalitetnih izlaganja i diskusija došlo se do zaključka da je pčelarstvo posebna grana poljoprivredne proizvodnje koja ne smije biti u neravnopravnom položaju u odnosu na bilo koju drugu proizvodnju, prije svega se misli na preventuivnu zaštitu od bolesti goveda, ovaca, koza i slično, jer bez pčele koja je OPRAŠIVAČ nema niti biljne, a onda niti stočarske proizvodnje , pa ni života uopće.

Prisustvo pčele, znak je proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane. Med od domaćih proizvođača, proizveden odnosno prikupljen sa naših šuma i livada , NEMA alternativu, bez obzira na neke anlize koje žele promovirati svjesno ili nesvjesno uvozni med.

P/G komora kao  prva institucija gospodarstva želi uz podršku drugih Institucija vlasti i struke, pomoći da se iznađe rješenje za domaće pčelarstvo i sve pčelinje proizvode, kroz sustav poticajne politike, zaštite zdravlja pčela, zaštite od nelojalne  konkurencije i svega onoga što muči pčelare da im se pomogne da idu naprijed u razvoju i pčelarskoj ekspanziji.