ODRŽAN III POSLOVNI FORUM P/G KOMORE FEDERACIJE BiH

09.11.2018
Treći Poslovni forum u organizaciji Gospodarska komora FBiH, održan je pod visokim pokroviteljstvom zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Tema ovogodišnjeg foruma bila je ‘Ljudski resursi – faktor ekonomskog razvitka’, podijeljena u dva panela: "Ljudski resursi- Prednost BiH ili njezin ozbiljan socijalni problem- stanje u zemljama okruženja” i "Ljudski resursi preduvjeti uspješnosti klastera”.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je kako su statistički podatci o odlasku mladih iz naše zemlje porazni i da je za zaustavljanje tog trenda potrebno iskoristiti potencijale koje imamo te staviti realan sektor- gospodarstvenike u prvi plan. Dodao je kako se može organizirati stotinu skupova, ali da pomaka neće biti ukoliko se ne naprave olakšice po svim osnovama, počevši od porezne politike.

Onoga dana kada mladi budu završavali fakultete i strukovne škole, zapošljavali se i imali sigurno radno mjesto i plaću te bili oslobođeni svih dodatnih stvari koje opterećuju i mladost i gospodarstvenike, onda ćemo moći krenuti naprijed – ocijenio je Bevanda uoči "Trećeg poslovnog foruma” u Međugorju.Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić istakao je kako će forum pokušati odgovoriti na jedno od pitanja koje opterećuje domaće gospodarstvenike, a to je nedostatak kvalitetne radne snage na tržištu rada, kako onih srednjeobrazovanih tako i visokog školstva.

Najveći problem nedostatka radne snage je zapravo negativan trend demografije na cijelom jadransko-jonskom području i teško je za očekivati i veliki priliv radne snage ako imate demografski pad, znači neminovno ste osuđeni na uvoz radne snage iz susjednih zemalja – smatra potpredsjednice Hrvatske gospodarske komore Mirjane Čagalj.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)