Održan Info dan Bh malina

02.08.2018
Udruženje proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća Privredne Komore  Federacije BiH, u protekloj i ovoj godini, imalo je brojne aktivnosti koje su se bazirale na predstavljanju maline kao strateške kulture u BiH. U srijedu, 01.08.2018.godine u organizaciji P/G K FBiH održan je Info dan ''BH malina''. Ovaj događaj baziran je na uspostavljanju novih kontakata, ali i ostvarivanja potencijalnih prilika na inostranim tržištima.

Događaju su prisustvovali   predstavnici  Ministarstva vanjske trgovine i ekonomski odnosa,  Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća ''BerryFruit'' i Caritas Switzerland Sarajevo. Kao podrška i suorganizator Prvog  Kongresa BH malina koji se u organizaciji Udruženja održao u februaru 2018. godine, i ovaj put učešće u programu uzeli su predstavnici USAID/Sweden FARMA II projekta.

U okviru Info dana, a uz podršku BIGMEV organizacije,  održani su poslovni susreti između bh i turskih privrednika u oblasti malinarstva. Učesnicima su prezentirani statistički pokazatelji sektora proizvodnje maline, kao i sektorska razmjena između BIH i Turske, o čemu je govorio Feđa Begović, Voditelj komponente za podršku privatnom sektoru – USAID/Sweden FARMA II Project.  Delegaciju turskih privrednika predvodio je Murat Bayizit, zamjenik predsjednika Komore pokrajine Bursa, koji je ujedno i predstavnik kompanije Kaledonya LTD.

Prisutnim gostima obratili su se: predsjednik Privredne komore Federacije BiH, Mirsad Jašarspahić istaknuvši mogućnosti unapređenja saradnje unutar sektora kroz nove poslovne prilike ali i investicije;  potom  stručni savjetnik MVTEO , Sektor  poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja, Amir Lubovac, predsjednik Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća PKFBiH, Enver Avdić, i g. Murat Bayizit, zamjenik predsjednika Komore Burse. Istaknut je značaj susreta privrednih delagacija,razmjene iskustava i informacija, ali i Turske kao značajnog tržišta za razmjenu poljoprivrednih proizvoda.  

Da je malina značajna kultura govori podatak da je ukupan izvoz smrznute maline u 2017. godini iznosio je 70,8 miliona KM,  a Turska se nalazi na  4. mjestu  kada su u pitanju izvozna tržišta bh maline, stoga je ovaj događaj usmjeren upravo na  unapređenje trgovinske razmjene između ove dvije zemalje.

Kako je prezentirano malina je kultura koja ima perspektivu, ali da bi se njen kvalitet održao i podigao na viši nivo potrebna je podrška i jača saradnja sa institucijama vlasti, koje bi je trebale prepoznati kao stratešku. Komora će, kao i do sada, nastojati kroz svoje aktivnosti pružiti podršku u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, te isticanja značaja maline za BiH. Nakon prezentacijskog dijela upriličeni su B2B susreti. Također, istog dana održana je sjednica Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća PKFBiH.


Delegacija privrednika iz Turske