Održan okrugli sto "Prilike i izazovi za poduzetništvo mladih u BiH"

26.10.2018
Domaćin okruglog stola o temi „Prilike i izazovi za preduzetništvo mladih u BiH", bio je Ekonomski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru. Okrugli sto Fakultet je organizirao u saradnji Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH i Fondacijom KAS.

Voditelj stručne prakse na Ekonomskom fakultetu, doc. dr. Goran Ćurić, predstavio je iskustva ovog fakulteta u poticanju poduzetničkog duha studentske populacije i istakao da je studentima tog Fakulteta omogućena stručna praksa u renomiranim preduzećima te da već u toku školovanja studenti imaju priliku izrađivati biznis planove, marketing planove i primjenjivati različite tehnike u rješavanju poslovnih problema.

Sead Džiho, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, prisutne je upoznao s programima podrške poduzetnicima i malim i srednjim firmama u FBiH. Ta pomoć dolazi u dva osnovna oblika – grantovi i krediti a procedure prijave za pomoć Ministarstva su znatno pojednostavljene.

Svoja praktična iskustva i poslovanja preduzeća u kojima rade studentima ekonomije u Mostaru prezentirale su tri uspješne mlade osobe: Jasmina Dizdarević, predstavnica firme SurTec Eurosjaj d.o.o. iz Konjica; zatim Asim Ćosić, Argerr Engineering iz Sarajeva i Kristian Marić, Free Motion d.o.o. iz Mostara.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, predstavio je rad Komore i istakao ulogu te organizacije u kontekstu promoviranja poduzetništva a posebno pronalaženja partnera novoosnovanim preduzećima i pružanju pomoći mladim poduzetnicima.
Organizatori događaja izrazili su zadovoljstvo time kako je protekao okrugli sto i iskazali spremnost za nastavak zajedničke saradnje na polju poticanja poduzetništva mladih ali i u drugim sferama.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)