U Mostaru je održan sastanka između predstavnika Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i BH Telecom-a, na kojem se razgovaralo o aktualnom Javnom pozivu za startup poduzeća u oblasti inovacijskih tehnoloških rješenja.

Sastanak je održan na inicijativu BH Telecoma s idejom da Ministarstvo i Privredna komora FBiH, kroz svoje mogućnosti, pomogne u realizaciji ovog projekta kako bi se što više poduzeća informiralo o projektu i mogućnostima prijave.

Predstavnici BH Telecoma, g. Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecom i g.Duljko Hasić, član Tima BH TechLab platforme (Dioničkog društva BH Telecom koja je kreirana s ciljem podrške startup-ima koji imaju strast za poduzetništvom u oblasti inovativnih tehnoloških rješenja), prezentirali su aktualni javni poziv kao i prijedloge suradnje s Ministatrstvom i Privrednom komorom FBiH.

Cilj ovog sastanka je da Ministarstvo i Privredna komora FBiH pomognu u animiranju što većeg broja potencijalih poduzeća iz Federacije BiH kako bi se što veći broj inovativnih poduzeća prijavilo na ovaj Javni poziv i kako bi se što više kalitetnih startup-a dobilo financijska sredstva za financiranje svoje ideje i projekta.

Ministar, Amir Zukić, naveo je da se radi o veoma dobroj ideji i da će se Ministarstvo uključiti u ovaj projekt kako bi se animirao što veći broj startup-a koji imaju inovativne ideje i da se što bolje upoznaju s uvjetima Javnog poziva i dobiju mogućnost financiranja svojih ideja.

"Pojedinci, timovi i pravna lica koji imaju razvijenu inovativnu poslovnu inicijativu mogu se prijaviti za finansiranje troškova razvoja do minimalno održivog proizvoda (MOP) radi testiranja njegove održivosti na tržištu. Cilj je da poslovne inicijative koje prođu tržišnu validaciju dobiju svoju konačnu formu u obliku startup-a osnovanog pravnog lica sa održivim poslovnim modelom. Također, već osnovani startupi koji imaju razvijen inovativni tehnološki proizvod i prve kupce, a žele brži rast i razvoj (scale-up), mogu se prijaviti za sufinansiranje daljih faza razvoja kroz dokapitalizaciju'', rekao je g.Lučkin.

U ime Privredne komore FBiH na sastanku su sudjelovali Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge i Jasmina Zejnilagić, sekretar Udruženja u Sektoru za industriju i usluge, potom g. Sead Džiho i g. Izedin Kurtović, predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
''Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH je sa zadovoljstvom prihvatila partnerstvo na projektu BH TechLab platforme koju je kreirao BH Telecom d.d. Inovacije su generator razvoja ekonomije i podrška mladim inovatorima je zasigurno jedan od najboljih načina da se ubrzaju procesi i da se poveća rast bruto nacionalnog dohotka. Moramo istaći da BH Telecom dugi niz godina daje podršku različim projektima, a da je izrada BH TechLab platforme odličan alat za preduzeća u oblasti inovacijskih tehnoloških rješenja. U cilju unapređenja novih tehnologija u poslovanju i ciljeva održivog razvoja Privredna komora FBIH će se rado uključiti u ovaj projekat i dati svoje resurse na raspolaganje. U narednom periodu sinergetski ćemo djelovati i intenzivirati procese razvoja vještina i kompetencija mladih inovatora i poduzetnika'', rekao je g.Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge.

''BH TechLab je mjesto na kojem vlasnici ideja, koje u svom fokusu imaju inovativna digitalna poslovna rješenja mogu dobiti podršku za brži rast i razvoj'', izjavio je prof. dr . Duljko Hasić, član Tima BH TechLab platforme. Ova platforma kontinuirano radi na prepoznavanju ključnih aktera koji čine ekosistem inovacija i poduzetništva na području BiH, te potiče stvaranje povoljnije klime za ubrzani razvoj inovativnih ICT rješenja i usluga.

Javni poziv možete preuzeti ovdje: https://bhtechlab.ba/javni-poziv/