Održan sastanak sa potpredsjednicom Vlade Federacije BiH

Izvor: Fena.ba 02.11.2016
Danas je u kabinetu potpredsjednice Vlade Federacije BiH održan sastanak sa proizvođačima hemijskih proizvoda iz FBiH koji imaju problema sa plasmanom svojih proizvoda na području RS-a, a koji je posljedica pravilnika o zaštiti robe široke potrošnje.

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH također su prisustvovali današnjem sastanku, kako bi i dalje kroz svoje aktivnosti pomagali u rješavanju ovog problema.

Potpredsjednica FBiH gđa. Melika Mahmutbegović  je istakla da je dogovoreno da se obrate Vladi FBiH kako bi pokušali s Vladom RS-a iznaći rješenje, zatim da insistiraju na harmonizaciji entitetskih propisa u skladu sa zahtjevima EU, a da posljednju mogućnost predstavlja podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH.Mahmutbegović je rekla da pokretanje postupka u Ustavnom sudu ne bi bilo dobro rješenje jer bi mogao trajati previše dugo, a cilj im je da problem bude riješen što prije.

Navela je da je važno da se problem koji je prisutan u ovoj oblasti ne proširi i na druge, te da ne dođe do uvođenja kontra mjera u FBiH.

Predstavnici proizvođača su naglasili da su odlučni da očuvaju jedinstveni ekonomski prostor u BiH i da vjeruju da će problem biti riješen u razumnom roku.
Dodali su da bez problema izvoze u Srbiju, Hrvatsku i druge evropske zemlje, te da će sadašnje stanje rezultirati štetama u oba entiteta.