Održana II radionica: Tekstilna industrija u BiH

19.05.2022


U organizaciji Udruženja tekstilne i odjevne industrije sjeveroistočne Njemačke, a u sklopu projekta "STEB –School of Textiles B&H", 17.05.2022.godine, u Zenici, održana je II jednodnevna radionica na temu: Tekstilna industrija u BiH: potrebe i izazovi.

Nosioci privrednog razvoja BiH su industrijski sektori obrade metala, proizvodnja namještaja i prerada drveta,  prehrambena industrija, tekstilna i kožarsko-prerađivačka industrija i turizam. Unatoč brojnim izazovima s kojima se zemlja suočava, BiH ima veliki potencijal za razvoj u svakom segmentu privrede. Zbog svog centralnog položaja Bosna i Hercegovina se nudi kao povoljna lokacija za kompanije koje žele opsluživati tržišta zapadne i jugoistočne Europe, a tekstilna industrija u BiH zasigurno ima veliki potencijal za budući razvoj.

Fokus radionice bio je na radnoj snazi i podršci obrazovnog sistema budućim kadrovima, izazovima sa kojima se susreću kompanije,  te neophodnim koracima za unapređenje razvoja ovog sektora. O naporima i koracima koje je ZE DO kanton uradio kada je u pitanju saradnja obrazovnog sistema i privrede govorila je pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE DO kantona, gđa. Bernadeta Galijašević, i predsjednica Privredne komore ZE DO kantona gđa. Dijana Babić.  
 
Kroz analizu podataka koje vodi ministarstvo, ali i uprave škola detektovano je da se relativno mali broj mladi ljudi odlučuju za obrazovanje u tekstilnim školama, te da se broj polaznika ovih smjerova iz godine u godinu znatno smanjuje. Razlozi su brojni krenuvši od narušenog imidža sektora TOKO, nedovoljne promocije mogućnosti koje ovo usmjerenje nudi, uvjeta rada,  ali i  trenutne ekonomske i političke situacije u BiH, o čemu je u diskusiji govorio sekretar Udruženja za tekstilnu i kožarsko-prerađivačku industriju P/G K FBiH.

Zaključeno je da je neophodno pratiti trendove tekstilne industrije u svijetu te obrazovanje prilagoditi u skladu sa njima, jer samo kroz dobro utemeljeno obrazovanje, koje uključuje/pokriva sva područja u tekstilnoj industriji, BiH može uspjeti povećati dodanu vrijednost i time omogućiti i bolje uvjete rada.

Učešće u radionici uzeo je veliki broj privrednih subjekata sa područja ZE DO kantona, predstavnika obrazovnih ustanova, institucija ali i učenika. U uvodnom dijelu radionice održana je prezentacija STEB projekta, koji je realizovan u saradnji sa  P K ZE DO kantona, i programa BBP- zanatsko obrazovanje i trening partnerstvo.  Radionice su prvi korak doprinosa industriji tekstila u BiH od strane Udruženja tekstilne i odjevne industrije sjeveroistočne Njemačke (VTI)  kroz projekat „STEB – Tekstilna škola u BiH"  te je po završetku radionice potpisan i Sporazum o daljoj saradnji  njemačkog Udruženja VTI  sa P K ZEDO i P K FBiH.