Održana konferencija organizirana kroz projekt BLUEAIR – Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3

21.12.2022O načinima unaprjeđenja plave ekonomije govorilo se na konferenciji koju je organizirala Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u petak, 16.12.2022.  godine u Neumu.
Konferencija je okupila većinom predstavnike organizacija koje pružaju podršku razvoju poslovanja, ali i ostale ključne stakeholder-e koji mogu doprinijeti unaprjeđenju sektora plave ekonomije. Konferencija je započela uvodnim obraćanjima doc.dr.sc. Marka Šantića, člana Foruma komora Jadransko-jonske makroregije, i Pavla Radovanovića, potpredsjednika Foruma komora Jadranskojonske makroregije. Konferencija je bila prilika za upoznavanjem ciljeva projekta BLUEAIR – Blue Growth Smart Adriatic  Ionian  S3 koje je predstavio Zvonimir Miletić, a potom se i osvrnuo na regionalne izazove i prilike u plavoj ekonomiji te najbolje prakse u inovacijskim politikama plavog rasta. O potencijalnim rješenjima u sektorima plave ekonomije u Jadransko-jonskoj makroregiji s moderatorom doc.dr.sc. Markom Šantićem razgovarali su Ranko Jovović iz poduzeća Comp-Comerc d.o.o., dr.sc. Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Aldy Škegro iz Hotela Marea & Spa te Sanja Marković, tajnica Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva. Svi su oni složni u jednom – Jadranko-jonska makroregija ima veliki potencijal za unaprjeđenje plave ekonomije, a u razvoju ovih sektora leži i značajan potencijal za razvoj gospodarstva u cjelini. Konferencija je završila druženjem uz ručak koji je i ovaj put bio prilika za dodatnu razmjenu iskustava i znanja na ovu iznimno aktualnu temu.

Konferencija je organizirana kroz projekt BLUEAIR – Blue Growth Smart Adriatic  Ionian  S3 koji prati Jadransko-jonsku strategiju pametnog rasta (3S) o plavom rastu i jača institucionalne kapacitete makro-regije izgradnjom specijalizirane inovativne zajednice i osigurava koherentnost lokalnih inicijativa s EUSAIR makroregionalnom strategijom. Projekt je sufinanciran iz programa Interreg V-B ADRION 2014-2020, a Privredna/Gospodarska komora FBiH ga implementira kao projektni partner iz Bosne i Hercegovine zajedno s još 10 projektnih partnera iz sljedećih zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke.