Održana prezentacija i najava 18. Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST – Lukavac 2020.

21.11.2019
U Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH, 19.11.2019.godine u Sarajevu predstavljen je sajam čiji je fokus i dalje, uz mnoštvo sadržaja, na poslovnim susretima i povezivanju izlagača i drugih sudionika, prezentaciji njihovih ponuda, proizvoda i usluga.

Radi se o jedinom specijaliziranom sajmu turizma u Bosni i Hercegovine, o Lukavačkom sajmu turizma i ekologije LIST 2020.

Organizatori jedne od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog sajma turizma i ekologije  – LIST Lukavac, čije će 18. izdanje biti održano naredne godine u maju, točnije od 7.-9.maja 2020.godine, očekuju da će taj sajam premašiti prethodni po broju izlagača, zemalja sudionica, pratećih manifestacija i posjetilaca.


 
Predsjednik Organizacionog odbora Aziz Čačković je kazao da je Lukavački sajam mjesto i prilika da se prezentiraju turistički potencijali, kako Tuzlanskog kantona, tako i BiH, ali i šire regije.

– Trodnevne aktivnosti sajma su vrlo dinamične i raznovrsne. Pored klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, posvetili smo se i stručnom edukativnom dijelu. Već 17 godina u okviru sajma se održava tradicionalno takmičenje turističko ugostiteljskih škola koje svake godine okupi po desetak škola iz regiona, a znamo da je ugostiteljstvo temelj dobrog i uspješnog turizma. Pored toga različitim stručnim panelima i predavanjima nastojimo prenijeti pozitivne primjere u razvoju turizma, a kao jedan od glavnih sadržaja sajma je festival hrane i pića kao odraz tradicije našeg naroda i kvalitetne kuhinje. Tu je i zabavni karakter sajma, otvoreni koncerti popularnih zvijezda itd. – izjavio je Čačković.

Privredna/Gospodarska komora FBiH je, prema riječima potpredsjednika doc.dr.sc.Marka Šantića, u jednom velikom projektu promocije bh. proizvoda, ponude i usluge u čitavoj BiH, prepoznala i ovaj 18. Lukavački sajam turizma i ekologije.

– Danas je trend u svijetu putovanje, više od milijardu i tristo miliona ljudi danas u svijetu putuje. Turizam je jedina grana koja od 1950. godine u kontinuitetu raste između 2,5 do 4,5  posto. BiH je jedna mikro destinacija koja ima velike perspektive za tu gospodarsku granu i naša komora je to prepoznala, te smo ovaj sajam stavili u naš kalendar sajmova, podupiremo ga ne samo financijski, nego i u stručnom dijelu – kazao je Šantić.

Podsjetio je da su prošle godine utemeljili nagradu „Zvijezda turizma BiH" sa čime nastavljaju i ove godine, tako da i u tom pravcu  ovom sajmu i turizmu u BiH daju jednu novu dimenziju.