ODRŽANA SJEDNICA ODBORA UDRUŽENJA METALNE I ELEKTRO INDUSTRIJE

04.02.2016
U Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH u Sarajevu, je u srijedu 03.02.2016. godine, održana redovna sjednica Odbora Udruženja metalne i elektro industrije Federacije BiH. Na sjednici je usvojen  Izvještaj o radu Udruženja za 2015. godinu. Udruženje je u protekloj godini radilo u skladu sa programskim aktivnostima koji su rezultat interesa i zahtjeva članova. Razmatran je Program rada Udruženja za 2016. godinu,  te  postavljeni i usvojeni strateški ciljevi, čijom će realizacijom doći do poboljšanja stanja u ovoj industrijskoj grani.

Strategijom razvoja metalne i elektro industrije Federacije BiH za period 2015-2025. godine, na čijoj izradi radi Privredna komora Federacije BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kao i  privrednici, osigurat će se bolji ambijentalni okvir za poslovanje privrednih subjekata. Prije svega cilj je doći do novih investicija, većeg broja zaposlenih, razvoja privrednih subjekata, povećanja izvoza, a samim tim i do ekonomskog rasta BiH.

Na sjednici se govorilo i o zakonskim rješenjima koje  Vlada Federacije BiH planira realizirati u 2016. godini, definisanim u Akcionom planu za realizaciju Reformske agende. Također razgovarano je o Zakonu o radu i kolektivnim ugovorima, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Članovi Udruženja su iskazali nezadovoljstvo stanjem ekonomske diplomatije  BiH, zbog čega su mnoga tržišta nedostupna za proizvode i usluge bosanskohercegovačkih kompanija. Dogovoreno je da će Privredna komora Federacije BiH, kroz komorski sistem i u saradnji sa nadležnima raditi na što boljoj promociji bh. privrede.

Sekretar Udruženja
Almin Mališević, dipl.ing.maš.