Održana Skupština Udruženja Halal industrije (HIA) P/G - Deset godina halal certificiranja u BiH

22.12.2016
U prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, 21.12.2016. održana je godišnja Skupština Udruženja Halal industrije (HIA) P/G.  Na redovnom sastanku Skupštine razgovaralo se o temama koje se tiču rada Udruženja , te je razmotren i prijedlog plana rada za narednu godinu.

Nakon održanog sastanka svi prisutni, zajedno sa ostalim članicama prisustvovali su svečanom prijemu obilježavanja ‘’10. godina halal certificiranja’’ u našoj zemlji, koji je u organizaciji  Agencije za certificiranje halal kvaliteta u Bosni i Hercegovini.Svečanom prijemu održanom u sarajevskom hotelu Pino Nature na Trebeviću prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u BiH koja je osnivač Agencije, institucije vlasti, bh.halal certificirane kompanije i brojne druge zvanice.
U ime Islamske zajednice u BiH ovaj značajan jubilej Agenciji je čestitao reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

„Kada se prije 10 godina počelo govoriti o halal certificiranju i mi iz Islamske zajednice BiH smo najviše govorili o halalu na dženazama. Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH jeste formirana u Sarajevu, ali se razvijala i razvija u Tuzli. Zahvaljujući vrijednom timu Agencije halal je danas poznat i prepoznat ne samo u BiH, nego i u regionu, jer i agencije za halal certificiranje iz susjednih zemalja su se osnovale i razvile zahvaljujući našoj Agenciji. Drago mi je da vi privrednici danas više znate od mene kao reisu-l-uleme. Halal tržište se širi i mi se nadamo da ćete vi, u tom nadmetanju koje nije lagano, imati mehanizam više za uspješan nastup na tom tržištu", naglasio je reis ef. Kavazović u svome obraćanju.

Agencija za halal certificiranje BiH je educirala više od 1.600 predstavnika kompanija i diljem regiona implementirala halal standard u više od 150 kompanija. Halal certifikat Agencije je međunarodno priznat i omogućava plasman proizvoda na druga tržišta bez dodatnih kontrola.

„U okviru Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH okupljeni su stručnjaci različitih profila, izrađenje Halal standard i osposobljeni timovi ocjenjivača (auditora). BiH je postala prva zemlja na tlu Evrope koja je registrirala Halal standard i danas je u kategoriji zemalja sa najuređenijim halal tržištem. Razvijen je i primijenjen vlastiti Halal „know-how" koji pokriva sve ključne segmente od standardizacije, institucionalnog pristupa, edukacije, primjene do nadzora. Agencija je tokom 2016. godine razvila aplikaciju za pametne mobilneuređaje „Halal bazar" – svojevrstan vodič za kupce halal proizvoda i korisnike halal usluga. Aplikacija je dostupna preko Google Play-a i omogućava kupcima i korisnicima da na jednom mjestu imaju podatke o svim halal certificiranim proizvodima i uslugama. Halal je šansa za bh. privredu, potrošače i društvo u cjelini, jer je – halal", istaknuo je Amir Sakić, direktor Agencije za halal certificiranje BiH.

U proteklih 10 godina halal industrija u BiH bilježi konstantan napredak, prema broju kompanija, alii kvalitetu i raznovrsnosti proizvoda i usluga. Prvo desetljeće Agencija zaključuje sa 70 certificiranih kompanija koje godišnje na tržište plasiraju oko 650.000 tona halal certificiranih prehrambenih proizvoda, upošljavaju približno 8.000 radnika i ostvaraju prihod veći od 1,5 milijardi KM.

„Rezultati o kojima je govorio direktor Sakić potvrđuju da su postavljeni čvrsti temelji kvaliteta. Halal industrija u BiH je velika razvojna šansa i svi zajedno moramo uložiti napor da omogućimo njen dalji razvoj i izvozne rezultate", kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Halal proizvodi su na tržištu općeprihvaćeni i prepoznati kao sigurni i pouzdani proizvodi, a Bosna i Hercegovina je prepoznata i visoko rangirana na međunarodnim listama poželjnih halal turističkih destinacija.

„Agencija za sigurnost hrane BiH je ugradila i prepoznala je halal certificiranje i ugradila ga u zakonodavni okvir naše zemlje. Vjerujemo da će, kao i do sada, halal industrija u BiH bilježiti konstantan rast i razvoj", rekao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH.

U proteklih 10 godina halal certificirane kompanije bilježe stalni razvoj, većina je zadržala ili unaprijedila postojeću poziciju na tržištu, a halal certificiranje je omogućilo početak izvoza na tržišta na koja ranije nije bilo plasmana proizvoda.

„Halal je brend i ko će drugi osim nas vlasnika brenda brinuti o njemu, razvijati ga i širiti.

Cilj formiranja Asocijacije jeste da dalje širimo halal industriju u BiH i omogućimo svima koji to žele da im omogućimo da koriste halal proizvode i usluge, jer je to njihovo pravo", rekao je Adis Hasaković, direktor Asocijacije halal industrije formirane pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Na svečanosti je uručen halal certifikat Mliječnoj industriji 99 iz Gradačca i Hotelu Pino Nature iz Sarajeva.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)