ODRŽANI BILATERALNI SUSRETI BH I PRIVREDNIKA TRGOVAČKE KOMORE ADANA R.TURSKA

24.04.2017
U organizaciji P/G  komore Federacije BiH i  Tubsiada, asocijacije tursko bosanskih privrednika, dana 21.04.2017. u velikoj sali Komore upriličena je posjeta predstavnika Trgovačke komore turskoga grada Adana, od kupno dvadeset sedam firmi iz oblasti prehrane, građevine, metalnog i elektoro sektora, medicinske opreme, tekstila i turizma.

Posjeta turskih privrednika ima za cilj ima uspostavljanje saradnje između turskih i bh. privrednika kao i razmatranje mogućnosti za ulaganje u BiH.

Nakon što su riječi dobrodošlice gostima uputili predstavnici P/GKFBiH, VTK BiH, BiGMEV-a i Tubsiada  prisutnima se u ime turske delegacije obratio predsjednik Trgovačke komore Adana, gospodin Atila Menevše izražavajući zadovoljstvo zbog upriličenih susreta privrednika dviju zemalja.

Prisutma se  obratio novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Haldun Koç, ujedno zahvaljujući se P/G Komori FBiH na organizaciji ovoga skupa naglašavajući dosadašnju uspješnu poslovnu saradnju .

Voditelj Centra za međunarodnu saradnju P/G komore FBiH Emir Pašić zajedno sa direktorom BEHPE, Enesom Ališkovićem  prisutnima  je prezentirao potencijale, prilike i mogućnosti ulaganja u BiH čime su gosti dobili najbitnije informacije vezane za ključna pitanja u vezi osnivanja firme, poreske politike i pravnog okruženja nakon čega su održani su unaprijed dogovoreni B2B sastanci privrednika dviju zemalja.

Prisutne bh firme u sastavu Klas Sarajevo, Dukat mlin iz Tešnja,Studen Global , Srebreničanka, Eko sir Puđa, Bosnet Group, Elektortest, Fibrawoorld, KJP Centar Skenderija su u jednosatnim bilateralnim razgovorima iskoristile  ukazanu priliku i svoje robe i usluge prezentirale turskim kolegama.

Iskazan je veliki interes za započinjanje poslovne saradnje sa bh firmama iz oblasti prehrambene, metalne, tekstilne industrije, kao i građevinarstva i prometa nekretninama.

Naglašen je veliki i neiskorišteni potencijal turizma sa akcentom na ulaganja u zdravstveni sektor.