Održani poslovni susreti bh. i privrednika sa Kosova

26.07.2018


U zajedničkoj organizaciji Privredne/Gospodarske komore FBiH i Američke privredne komore na Kosovu, u Sarajevu su 25.07.2018. godine održani B2B susreti bosanskohercegovačkih i privrednika sa Kosova.

U uvodnom dijelu B2B susreta, prisutnim privrednicima i predstavnicima institucija obratili su se gospodin Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i gospodin Arian Zeka, izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu. U svojim izlaganjima, prezentovali su aktivnosti dviju komora, trendove i trenutno stanje trgovinske razmjene BiH i Kosova, kao i privredne sektore u kojim postoji mogućnost za intenzivniju saradnju.

Tokom susreta je također razgovarano o poteškoćama sa kojima se susreću bosanskohercegovački i privrednici sa Kosova u zajedničkom poslovanju. Naglašeno je kako postojeći vizni režim predstavlja prepreku privrednim društvima u njihovom djelovanju. Obzirom na trenutno aktuelnu temu uvođenja zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz BiH na Kosovo, predstavnici dviju komora naglasili su štetnost ovakvih mjera, te podvukli kako je bitno raditi na uklanjanju postojećih barijera trgovini i podsticanju privredne razmjene. Istaknuto je kako će Privredna/Gospodarska komora FBiH i Američka privredna komora na Kosovu i u budućnosti pružati podršku preduzećima u nastojanjima da pokrenu nove i prodube postojeće vidove privredne saradnje.


U fokusu poslovnih susreta bili su pojedinačni sastanci kosovskih i bosanskohercegovačkih firmi, s ciljem da se ostvare kontakti i otvore nove mogućnosti za poslovanje. Među učesnicima su bile neke od vodećih preduzeća sa Kosova, predstavnici različitih industrijskih sektora: između ostalih, Delfin Ltd., Meridian Corporation i Interex (distribucija i trgovina), Trepharm (farmaceutski sektor), Calabria (mesna industrija), Flexograf (štampanje ambalaža). Učešće su također uzele slijedeće bh. firme: AS Holding, Bosnalijek d.d., Dukat Mlin d.o.o. Tešanj, EZ d.o.o. Busovača, Fibraworld d.o.o., MBA Centar d.o.o., Peplast Odžak, Pivara d.d. Tuzla, Studen Global.