ODRŽANI SASTANCI SA AMBASADOM NR KINE U BIH

25.03.2016

Ambasadorica Narodne Republike Kine NJ.E. Mrs. Chen Bo je u srijedu 23.03.2016. godine u Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, održala sastanak sa predstavnicima komorskog sistema Bosne i Hercegovine, g. Brunom Bojićem-predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH, g. Mirsadom Jašarspahićem-predsjednikom Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i g. Perom Ćorićem-direktorom Sektora granskih udruženja Privredne komore RS.

Na sastanku se razgovaralo  o pripremama, organizaciji, kao i realizaciji predstojećeg Ekonomskog  Foruma 16+1 (Kina – Centralna i Istočna Evropa).

Također, istog dana u Privrednoj komori Federacije BiH, je održan sastanak predsjednika Komore sa ekonomskim i komercijalnim savjetnikom  Ambasade N.R. Kine u BiH, g. Lei Jianzhong.

Na sastancima se razgovaralo o saradnji Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, razmjeni podataka, kao i o nastupima na sajamskim manifestacijama u obje države. Jedna od tema sastanka je bio i problem GLOBAL IPSAT KOKSNE INDUSTRIJE iz Lukavca, koji je jedan od najvećih izvoznika u BiH  i koji je većinu izvoza koksa radio za Željezaru Smederevo u Srbiji. Imajući u vidu da je Željezara Smederevo prije nekoliko mjeseci prešla u vlasništvo kineskih investitora, razgovaralo se o mogućnostima poboljšanja saradnje između ove dvije firme. Dogovorene su dalje zajedničke aktivnosti Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i Ambasade N.R. Kine u BiH u cilju povezivanja privrednika i mogućeg investiranja u Bosnu i Hercegovinu.