Organizovana stručna diskusija na temu "OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA"

09.10.2019
U INTERA Technology parku Mostar, dana 08. listopada 2019. godine, Privredna/Gospodarska komora je u suradnji sa Vijećem stranih investitora organizirala stručnu diskusiju „OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA – Tržište rada u BiH, trenutno stanje, izazovi i perspektive iz kuta poduzetnika".


Održane su dvije Panel diskusije i to:

1. Zapošljavanje – raspoloživost radne snage i fleksibilne forme zapošljavanja, sezonsko zapošljavanje radnika, kojom je moderirao potpredsjednik P/G komore FBiH gosp. Mirsad Jašarspahić, a sudionici su bili gosp. Adis Fajić iz Federalnog ministarstva razvoja i poduzetništva, koordinatorica za posredovanje iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a gđica Antonija Zeljko, predstavnica GIZ-a Amira Omanović, konzultant Affan Čehajić i predstavnici realnog sektora: Nedim Marić – Hepok Mostar i Daniela Marić – Spark Mostar.

2. Obrazovanje – priprema za rad i tržište rada, kojom je moderirala gđa Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investicija, a sudionici su bili gđa Emina Jusufbegović iz Ministarstva ONKS HNŽ-a, gosp. Mario Mikulić iz Ministarstva OZKŠ ŽZH, ravnatelj Ureda za EU integracije ŽZH Ivan Jurilj, predstavnica GIZ-a Amira Omanović, te predstavnici realnog sektora Ana Sović – NSoft i Davor Krezić – Alfa term.Tematika je bila vrlo zanimljiva, ali vrlo složena i opširna, te ju treba sustavno promatrati. Cilj stručne rasprave bio je da se započne javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, znanstvenih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržišta rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji žele uspostaviti ili proširiti svoje poslovanje.

Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu radnike i izvan trenutno rigidnih zakonodavnih definicija, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada. Imajući u vidu navedena otvorena pitanja i sveprisutniji problem odlaska kvalificirane radne snage i nedostatka stručnog kadra, ukazao se interes i potreba za organiziranjem jednog ovakvog skupa na temu aktuelnog stanja na tržištu rada u BiH, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja, te problema neusklađenosti obrazovnog sustava sa potrebama slobodnog tržišta rada.