Osnovano Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH

29.05.2019
Osnivačka skupština Udruženja za elektromobilnost, u okviru Sektora za energetiku Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, održana je danas u prostorijama Komore u Sarajevu.

Skupštini su prisustvovali predstavnici pravnih subjekata sa teritorije Federacije BiH, koji su izabrali Odbor Udruženja, sastavljen od  predstavnika kompanija iz ovog sektora. Članovi Skupštine na današnjoj sjednici su izabrali i predsjednicu Udruženja, a tu ulogu će obavljati dr. sci. oec. Suada Penava iz JP Elektroprivreda BiH.

Sjedište Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH je u ulici Branislava Đurđeva 10, u Sarajevu.

Osnovni ciljevi Udruženja biti će zastupanje interesa članica u cilju razvoja sektora elektromobilnosti, podizanje javne svijesti u društvu o uticaju transporta na okoliš, iniciranje uspostave regulatornog okvira i donošenja strateških dokumenata iz domena elektromobilnosti, saradnja na temu elektromobilnosti sa drugim organizacijama na lokalnom i internacionalnom nivou, organizovanje stručnih skupova i događaja u cilju prezentiranja, promocija inovacija i interesa društva, pristup fondovima, edukacija kadrova, razmjena mišljenja i ideja, te ostale aktivnosti za koje članice iskažu interes.

Potpredsjednik P/G komore FBiH Mirsad Jašarspahić pozvao je sve zainteresirane da se pridruže radu Udruženja, te naglasio značaj prilagođavanja rastućem trendu razvoja električnih vozila i njihovog utjecaja na sve ostale oblasti, poput turizma, ekonomije, itd.

Na skupu je također izražen potencijal koji BiH sa svim svojim resursima i prednostima posjeduje po pitanju elektromobilnosti, a ujedno i potreba za tim, s obzirom na zagađenost koja sve više prijeti bh. gradovima.