Osnovano Udruženje za turizam Privredne komore FBiH

01.07.2016
U prostorijama Privredne/Gospodarske FBIH u Mostaru je 30.06.2016. održana Osnivačka skupština Udruženja za turizam Privredne/Gospodarske komore FBIH.
Privrednici iz realnog sektora djelatnosti turizma su prepoznali potrebu za međusobnim povezivanjem i zajedničkim djelovanjem, a Privredna/Gospodarska komora FBIH je prepoznala značaj razvoja ove gospodarske grane u sveukupnom razvoju gospodarstva BIH, te je predsjedništvo P/GKFBIH, donijelo odluku o osnivanju novooformljenog Udruženja za turizam.

Nakon ukazane potrebe za objedinjavanjem privrednika iz sektora turizma, tajnik sada već formiranog udruženjau komori, gdja  Danijela Lovric, obavila je operativne akcije na terenu, ispitala potrebe zainteresiranih strana, te je  nakon  inicijativnog sastanka sa privrednicima, koji je održan 02.06. tekuće godine u Jajcu, donesena zajednička odluka o održavanju Osnivačke skupštine Udruženja.

„Mi smo u  Komori,  prema istraživanjima I procjenama svih aktera struke prepoznali potrebu za jednim snažnijim djelovanjem ka iskorištenju turističkih potencijala naše zemlje. Upravo zbog toga smo odlučili osnovati jedno novo Udruženje, koje će uključivati sve aktere turizma iz BIH, kako one iz smještajnih kapaciteta, posrednika u turizmu, kao i Nacionalnih i Parkova Prirode BIH. "- Istakla je tom prilikom gdja Lovric, tajnik udruženja.

"Komora  treba biti slika i odraz privrednih subjekata, u ovom slučaju onih iz djelatnosti turizma. Počašćeni smo što su privrednici prepoznali Komoru kao instituciju  preko koje će djelovati putem ovog  Udruženja, te vidimo veliki potencijal što se tiče rada udruženja. Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima mnogo turističkih potencijala i resursa i ima mogućnost razvijati sve vrste turizma." – u svom obraćanju naglasio  je predsjednik P/GKFBIH Mirsad Jašarspahić.
Osnivanje novog udruženja je podržalo i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Savjetnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo, Azra Džigal je pozdravila sve prisutne, izrazila zadovoljstvo pozivom na osnivačku skupštinu, pozdravila samu inicijativu i Komore i privrednika te poručila „da se nada da će i Ministarstvo (FMOIT) i P/GKFBIH, odnosno njeno Udruženje za turizam biti prijatelji i partneri jednom drugom u svakom smislu. FMOIT podržava  svako djelovanje privrednika u svrhu promocije i razvoja turizma u Bosni i Hercegovini, pa tako i ovo. Očekujemo da ćemo u Udruženju imati jakog i čvrstog partnera, u svim sferama rada na aktima vezanim za turizam."

Skupštini se odazvalo preko 30 privrednih subjekata, i to iz svih regija FBIH, što hotela, turističkih agencija, ali i svi Parkovi Prirode Bosne i Hercegovine i Nacionalni Park FBIH Una.

Udruženje je i zamišljeno da u budućnosti radi u sekcijama, i to onih posrednika u turizmu, smještajnih kapaciteta i prirodno kulturnih resursa.

„Smatramo ovaj sektor veoma bitnim u cjelokupnom razvoju gospodarstva FBIH, i da Bosna i Hercegovina ima velik turistički potencijal. Radom ovog Udruženja želimo da se uredi sektor turizma u FBIH, da se iskoriste svi turistički kapaciteti države. Gospodarstvenima je potreban ovakav vid udruživanja, jer sami i pojedinačno ne mogu postići sve svoje ciljeve, i zadovoljiti svoje potrebe, samo zajednički i ujedinjeno se može napredovati, zajednički raditi bolju promociju turizma FBIH i nastupati na inozemnim tržištima." - Rekao je potpredsjednik Šantić.

Na Osnivačkoj skupštini su usvojeni interni dokumenti Udruženja, izabrani predsjednik – Stjepan Primorac, predstavnik Turističkog klastera Hercegovine  i potpredsjednik Udruženja – Huso Hadžić, direktor „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca", te se nastavlja sa radom.

Privredni subjekti koji su bili nazočni:

- Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca", Jajce
- BH Passport, Sarajevo
- Fortuna Tours, Mostar
- G Tour, Međugorje
- Hotel Blanca Resort Spa, Vlašić
- Hotel Brotnjo, Čitluk
- Hotel Derby, Orašje
- Hotel Grand Neum, Neum
- Hotel Mepas, Mostar
- Hotel Mogorjelo, Čapljina
- Hotel Villa Regina, Međugorje
- Hotel Sunce, Neum
- Nacionalni Park Una, Bihać
- Park Prirode Blidinje
- Park Prirode Hutovo Blato
- Parkovi Kravice, Ljubuški
- Real Avantur, Sarajevo
- REDAH, Mostar
- TransTurist, Tuzla
- Udruženje Avantur, Sarajevo
- Visit Konjic, Konjic
- Turistička zajednica Zapadno Hercegovačke županije
- Turistička zajednica Hercegovačko Neretvanskog kantonaInformacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)