P/G K FBiH obilježila 20 godina rada

31.10.2019
U kongresnoj dvorani sarajevskog hotela Holiday 30.10.2019. godine, upriličena je Svečana akademija u prigodi 20. obljetnice Privredne/Gospodarske komore FBiH.

110 godina komorskog sustava u BiH i 20 godina rada Privredne/Gospodarske komore FBiH je jubilej kojim se rijetki u Bosni i Hercegovini, pa i u regiji mogu ponositi. Komora je najveća gospodarska asocijacija i strukovno organizira preko 20 komorskih udruženja i grupacija, a sve sa ciljem jačanja domaćeg gospodarstva i lakšeg ostvarivanja gospodarskih interesa.

Tokom Svečane akademije, istaknuto je da se Komora priprema za EU integracije, usklađujući svoje i aktivnosti svojih članica na putu članstva BiH u velikoj obitelji EU. Pružanje podrške tržištu BiH i domaćim poduzetnicima u razvijanju načela tržišne ekonomije i konkurentnosti na domaćem i ino tržištima osnovni je cilj ove institucije. BiH proizvod je njena vizija, misija i cilj, uz nastojanje da se domaći proizvod promovira u bilo kojoj prigodi i na bilo kojem mjestu – kvalitetom do konkurentnosti.Naglašeno je da edukacija predstavlja stalnu aktivnost i zadaću Komore, jer samo znanje, vještine i kompetencije dovode do uspjeha. Javne ovlasti su također jedna od aktivnosti Komore s ciljem jednostavnijih, lakših i pristupačnijih procedura za gospodarski sektor, dok je Komora partner i organima vlasti Federacije BiH ali i BiH, te na taj način adekvatno zastupa interese gospodarstva. Komora u konačnici pruža i savjetodavne usluge svojim članicama, a naročito onima koji počinju svoj poduzetnički put ili po prvi put izlaze na strana tržišta.

Nazočne goste i uzvanike pozdravili su: potpredsjednik Komore g. Mirsad Jašarspahić, potpredsjednica HGK gđa Mirjana Čagalj, predsjednik Komore Republike Srpske g. Borko Đurić, predsjednik Skupštine P/G K FBiH i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH g. Bajazit Jašarević, predsjednik Komore doc.dr.sc. Marko Šantić te dopredsjednica Vlade Federacije BiH gđa Jelka Miličević.

Prigodan retrospektivni referat imao je predsjednik Gospodarske komore HNŽ g. Perica Jurković.Predsjednik i potpredsjednik Komore dodijelili su i prigodne plakete i to: JP Elektroprivreda  BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, BH Telecomu d.d. Sarajevo, Udruženju metalne i elektro industrije P/G K F BiH, Udruženju prometnika naftnih derivata P/G K F BiH, Grupaciji šumarstva i drvne industrije P/G K F BiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, te Vladi Federacije BiH.

Narodnoj kuhinji Stari grad Sarajevo i Pučkoj kuhinji Mostar dodijeljeni su vrijednosni novčani bonovi.

Svojom nazočnošću akademiju su uveličali i: veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Nj. E. Ivan Sabolić te predstavnici diplomatskog kora u BiH, predsjednici, direktori i tajnici komorskog sustava BiH, generalni sekretar Privredne komore Crne Gore g. Pavle Radovanović, predstavnici udruga poslodavaca u F BiH, direktori i ravnatelji agencija i direkcija u BiH, članovi Upravnog odbora P/G K FBiH, članovi Nadzornog odbora P/G K FBiH, članovi Skupštine P/G K FBiH te brojni gosti i uzvanici.

Svečanu akademiju glazbeno su uljepšali Lejla Piljević na violini i Marko Bošnjak izvedbom nekoliko glazbenih numera.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)