P/G komora F BiH na 17. Međunarodnom sajamu turizma i ekologije "LIST 2019"

13.05.2019
17. Međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2019″. svečano je otvoren u četvrtak 09.05.2019.g u Lukavcu. Na sajmu uz ambasade, ministarstva, turističke agencije i privredne komore, svoje proizvode i usluge predstavili su hoteli, proizvođači hrane i pića, kože i tekstila, firme za preradu otpada i druge.Na sajmu su sudjelovala 162 izlagača iz 11 zemalja i to uglavnom predstavnici zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, Njemačke, Češke, Italije i Turske.

Lukavački sajam turizma i ekologije otvorio je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, te je ovom prilikom rekao: „Dosadašnja iskustva ukazuju da upravo manifestacije poput Sajma „List” mogu biti i pokretači razvoja turizma određenog područja, budući da su one sve važniji faktor pri donošenju odluke o putovanju. Kulturni i eko turizam su važan zamajac i pokretač cjelokupnog lokalnog i regionalnog razvoja.

Direktor Lukavačkog sajma Izet Nuhanović je izrazio zadovoljstvo jer su svi izlagači koji su se prijavili došli. Nuhanović je Feni kazao kako tokom trajanja sajma očekuje veliki broj posjetitelja te istaknuo „Lukavački sajam 17. godinu zaredom uživa punu podršku i Općine Lukavac, organizatora, Vlade TK i svih drugih nivoa vlasti u BiH, tako da meni je iskreno zadovoljstvo. Lukavac je pun gostiju, iako kiša pada neprestano, mi smo zadovoljni, dvorane su pune, sajmište je puno. Turistički smještajni kapaciteti u Lukavcu su popunjeni do zadnjeg mjesta. Sasvim sigurno smo organizaciju za ovaj sajam odradili na najbolji mogući način” kazao je Nuhanović.

U okviru 17. izdanja ove manifestacije predsjednik Gospodarske komore F BiH doc.dr.sc.Marko Šantić održao je predavanja o kontinentalnom turizmu i razvojnim šansama BiH. Usljedila jako zanimljiva panela rasprava koju je moderirao Dino Kalesić iz kantonalne privredne komore Tuzla uz sudjelovanje gostiju iz Hrvatske, Srbije i BiH.
 
Drugog dana sajma, u petak 10.05.2019.g., prvi put je dodijeljena "Zvijezda turizma BiH” za najveći doprinos razvoju turizma u BiH za 2018. godinu u režiji Gospodarske komore F BiH. Predsjednik Šantić „Zvijezdu turizma BiH 2018" uručio je JKP Pannonica d.o.o Tuzla.

Na centralnoj pozornici ispred sajmišta, uz mnoštvo građana Lukavca održan je koncert Halida Bešlića. Manifestacija je u subotu 11.05.2019.g. završila sajamskom biciklijadom.