P/GKF BiH na sajmu 7.sajmu Zdravo domaće prirodno, 4. sajmu financiranja i 3. sajmu turizma, Zaječar 2018

01.11.2018


"ZAJEČAR  2018"


USPJEŠNO ZAVRŠEN 7. MEĐUNARODNI SAJAM „ZDRAVO–DOMAĆE–PRIRODNO"
4. SAJAM FINANSIRANJA
3. SAJAM TURIZMAPrivredna komora Srbije - RPK Zaječar i Grad Zaječar su prema ocjenama izlagača i posjetioca uspješno organizirali trodnevni sajam na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

U okviru međunarodne, tradicionalne manifestacije „Zdravo domaće prirodno" održani su i 4. Sajam financiranja i 3. Sajam turizma. Cilj ove manifestacije jeste povećanje vidljivosti domaće privrede, njeno osnaživanje i bolje povezivanje proizvođača sa kupcima, ali i sa drugim proizvođačima kako iz Srbije tako i zemalja u okruženju.
Na sajmu je učestvovalo preko 200 izlagača iz cijele Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine,  Hrvatske, Slovenije, a prema procjenama, bilo je oko 5000 posjetilaca. Ponuda je bila raznovrsna: domaći specijaliteti iz raznih krajeva, sokovi, kvalitetna vina, rakija, med, čajevi, rukotvorine,turistički klasteri,bankarski sektor te autoindustrija.

Svečanom otvaranju sajma prisustvovale su brojne zvanice, izlagači, posjetioci i prijatelji sajma a događaj je svojim pjesmama uveličao hor Osnovne škole „Desanka Maksimović" iz Zaječara. Prisutne su pozdravili Marina Milić, zamjenica gradonačelnika grada Zaječara, Zamjenik starešine sabornog hrama u Zaječaru, jerej Novak Bojanić i Nermina Ljubović, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljala Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, koja je putem vlastitog izložbenog prostora posjetiocima i partnerima prezentirala i promovirala pored svih grana gospodarstva posebno turističku ponudu BIH.
Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBIH,g.Dario Planinić i g.Esad Pašić,upoznali su posjetitelje sa prirodnim turističkim bogatstvima Bosne i Hercegovine kao što su Slapovi Kravice,Vrelo Bosne,NP Una,skijališta na Jahorini,Kupresu,Bjelašnici,Blidinju kao i etno sela iz BIH sa bogatom gastro ponudom specifičnom za naše podneblje.Dejan Tošić, direktor PKS-RPK Zaječar, pozdravio je prisutne i poželio im dobrodošlicu. On je istakao da Sajam u Zaječaru okuplja brojne izlagače počev od najmanjih individualnih poljoprivrednih gazdinstava pa do najvećih kao što su Fabrika poljoprivrednih mašina „Agromehanika" Boljevac i Fiatov program preduzeća Nikom iz Kragujevca. Ovde su i najveće banke i osiguravajuće kuće koje posluju u Srbiji, kao i turističke organizacije, počev od našeg regiona, pa do ostalih iz cijele Srbije i okruženja", istakao je g. Tošić i na kraju se još jednom zahvalio Gradu Zaječaru, gradonačelniku g. Bošku Ničiću, Opštini Kladovo i TO Kladovo na ustupljenim štandovima, horu Osnovne škole „Desanka Maksimović" i svim izlagačima na podršci tokom svih ovih godina održavanja sajma.

Nakon uvodnog obraćanja, direktor RPK Zaječar je zvanično otvorio Sajam.
Ove godine, kao novina, uvedena su priznanja, a dobitnici su: FPM AGROMEHANIKA DOO Bolјevac, „HEINEKEN SRBIJA" DOO Pivara Zaječar, PG Blažo Đurđić Sokobanja, ADONIS DOO Sokobanja, Seoski turizam Nikoličevo – Bojan Pavlović i Karmenka Babić, generalni direktor a.d. ĐERDAP USLUGE Kladovo, za dugogodišnji doprinos u realizaciji Sajma.