P/GKFBIH na 1.Forumu EU strategije za Jadransko Jonsku makroregiju

16.05.2016
U Dubrovniku je 12. i 13. svibnja održan prvi Forum EU strategije za Jadransko Jonsku regiju (EUSAIR). Forum je okupio ministre vanjskih poslova svih 8 zemalja Jadransko Jonske makroregije; trenutno predsjedavajuće Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Albanije i Srbije. Cilj Foruma je bio  okupiti i što veći broj malih i srednjih tvrtki, sveučilišta, znanstvenih instituta, komora, predstavnika klastera i drugih ustanova.

U uvodnom dijelu Foruma sudionicima su se obratili Corina Crețu, povjerenica Europske Komisije za regionalnu politiku, Miro Kovač; ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Željko Reiner; predsjednik Hrvatskog sabora, a nakon njih i nadležni ministri vanjskih poslova  iz ostalih zemalja Jadransko  Jonske regije, koji su istaknuli važnost i potrebu međusobne suradnje i zajedničkog rješavanja izazova.

U prvom panelu Foruma koji se tematski odnosio na inovativnost Jadransko Jonske regije i rješavanje socijalnih i ekonomskih izazova, sudjelovali su ključni akteri u Jadransko Jonskoj regiji koji svojim djelovanjem doprinose jačanju gospodarstva regije, kao i jačanju otpornosti i fleksibilnosti regije na današnje osjetljivo stanje  u gospodarskim i migracijskim procesima.

Kao važan instrument pomoći regiji prepoznat i je Forum gospodarskih komora Jadransko Jonske regije – AIC Forum – kojeg je ovom prilikom predstavljao potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH dr.sc.Marko Šantić, i koji je istaknuo važnost uloge gospodarskih komora u svakoj državi ponaosob, a posebno u djelovanju i povezivanju malih i srednjih poduzeća unutar regije.

Potpredsjednik Šantić je naglasio da se upravo održavanjem redovnih godišnjih sjednica AIC Foruma, a tijekom godine i ostalih sličnih događaja, promiče partnerstvo među malim i srednjim poduzećima iz svih zemalja članica, te se mala i srednja poduzeća na taj način i u tim prilikama imaju šansu predstaviti, upoznati ali i čuti iskustva i savjete  drugih MSP-ova iz okruženja. Naime, AIC Forum predstavlja gospodarske komore i njihove članice iz 8 zemalja Jadransko Jonske regije. Iskoristio je priliku najaviti ovogodišnje redovno izdanje AIC Foruma, koji se narednog 13.-15. Lipnja  održava u Anconi, i upravo je tema ovogodišnjeg Foruma „Potpora razvoju MSP-a u Jadransko Jonskom području: prioriteti, izazovi i uloga Gospodarskih komora".

Europska komisija je našla pohvalnim da se redovni okrugli stolovi radnih grupa Foruma, podudaraju i sa prioritetnim osima EUSAIR strategije, što pokazuje koliko je AIC Forum točno predvidio koje će  glavne osi razvoja makroregije biti. Na ovogodišnjem izdanju AIC Foruma će se održati i okrugli stol na temu „Učimo zajedno iz stvarnih primjera", gdje će iz svake zemlje biti prisutni određeni MSP-ovi koji će prenijeti iskustva iz svoje zemlje i gdje će se pokušati iznaći zaključci i rješenja koja će se moći odnositi na mala i srednja poduzeća iz cijele regije.