P/GKFBiH – Predstavljeni proizvodi od fiberglassa koje proizvodi firma Pullcom BH

09.11.2016
Dana 08.11.2016.g., u prostorijama Privredne komore F BiH, održana je još jedna od prezentacija domaće proizvodnje, čiji je cilj podsticanje razvoja industrije u Bosni i Hercegovini.

Ova prezentacija je bila posvećena proizvodima od fiberglasa, koji svoje mjesto i primjenu nalaze u putnoj infrastrukturi, tunelogradnji, građevinarstvu, ali i u mnogim drugim područjima.

Pred tridesetak privrednih subjekata, zainteresovanih za ovu vrstu proizvoda, predstavljene su  karakteristike i mogućnosti upotrebe profila od fiberglass-a, koje proizvodi firma Pullcom BH d.o.o. Gradačac.

"Riječ je o novim proizvodima na našem tržištu, što je naš dodatni motiv i potreba da se osigura dodatna informisanost zainteresovanih subjekata.

Radi se o vrlo kvalitetnom i u primjeni jako zahvalnom materijalu, koji svoju primjenu nalazi velikim dijelom u putnoj infrastrukturi, tunelogradnji, građevinarstvu, ali i u mnogim drugim područjima”, istakao je Almin Mališević, direktor sektora industrije i usluga u PK F BiH.

Fabrika  Pullcom BH jedina ovog tipa na području jugoistočne Evrope. Proizvodi iz ove kompanije su se do sada najviše plasirali na ino tržište, u najvećoj mjeri u zemlje Evropske unije (Italija, Njemačka, Francuska, Austrija, Švajcarska i Holandija).  

"Smatramo da je veoma bitno ovu vrstu materijala i proizvoda približiti stručnom osoblju u privrednim društvima, sa ciljem razvijanja mogućnosti poboljšanja proizvodnih procesa.

Pored toga, prema riječima, sekretara za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala F BiH, Dženane Hodžić, od posebne važnosti je da se privrednim subjektima u kontinuitetu omogući sticanje novih znanja i iskustava iz oblasti novih tehnologija, materijala, vještina, kao i vođenje svih drugih aktivnosti od interesa za razvoj privredne aktivnosti u BiH.”

Jedan dio prezentacije posebno je bio posvećen tunelogradnji, koji je gđa Carla Zenti, italijanski expert, prezentirala i pojasnila prisutnima.
 
Naglašena su posebna svojstva i prednosti profila i proizvoda od fiberglasa, a to su: izolacijska svojstva, mala masa, radiotransparentnost, otpornost na agresivne medije, nekorozivost…

Veliko interesovanje i posjećenost ovoj prezentaciji govori da domaće kompanije i instituti, čiji su predstavnici, takođe bili prisutni, zasigurno prate svjetska kretanja u pogledu razvoja novih materijala i tehnologija.