P K FBiH učestvovala u konferenciji "Machinery and Plant Engineering" i Promociji investicionih i privrednih potencijala BiH u Beču

01.12.2017


Na poziv Federalne privredne komore Austrije, delegacija privrednika iz BIH predvođena predsjednikom Privredne komore FBiH gosp. Mirsadom Jašarspahićem i direktorom Agencije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH gosp. Enesom Ališkovićem je učestvovala na međunarodnoj konferenciji „Machinery and Plant Engineering" u Beču 28. i 29.11.2017. godine, sa učesnicima i predstavnicima kompanija iz preko 20 zemalja Evrope i svijeta. Bh. privredni subjekti koji su se odazvali i iskoristili ovu šansu su: Deling d.o.o. Tuzla, TTO Sarajevo, Femetall d.o.o. Zenica,  Tvornica alata Goražde, PIMS elektrooprema Odžak, Junior-Eko-Termik Jelah.Konferencija i B2B razgovori su pružili mogućnosti našim predstavnicima da se upoznaju sa dobavljačima, kupcima i poslovnim partnerima razvijenog i zahtjevnog austrijskog tržišta iz oblasti mašinogradnje, metalne industrije i proizvodnog inžinjerstva. Iskorištena je šansa da se upoznaju budući kupci i dobavljači, usvoje nova saznanja o najaktuelnijim industrijskim trendovima, prezentuju novi projekti, te iniciraju novi prekogranični kontakti.Značajno je napomenuti da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja iz regiona koja s Austrijom ima suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, što je u više navrata istaknuo gosp. Phillippe Kupfer, direktor predstavništva Austrijske privrede u BiH, kao i gosp. Christian Knill, predsjednik  Asocijacije metalne industrije u Austriji, koji je ujedno i jedan od austrijskih investitora koji uspješno realizuje investiciju u novi proizvodni pogon u BiH, tačnije u Živinicama u novoj poslovnoj zoni.

Drugog dana susreta predstavnici firmi su imali priliku posjetiti i značajne proizvodne pogone u okolini Beča po izboru organizatora, a predstavnici PKFBiH i VTK BiH su kao panelisti učestvovali na još jednom značajnom događaju u organizaciji Ambasade BiH u Beču i Federalne privredne komore Austrije, na temu „Promocija investicionih i privrednih potencijala Bosne i Hercegovine",  gdje su zajedno sa predstavnicima FIPA-e, Privredne komore RS, te firma koje su primjer uspješnih investicijskih priča u BiH (Austrotherm GmbH i Studen & Co Holding GmbH) pred oko stotinu austrijskih predstavnika na najbolji način predstavili sve mogućnosti i primjere dobre prakse u BiH.Gosp. Konstantin Bekos, regionalni menadžer Austrijske privrede za Jugoistočnu Evropu i gosp. Phillippe Kupfer, direktor predstavništva Austrijske privrede u BiH, su svim gostima sa velikim poštovanjem napomenuli porast privredne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, otvoreno pozivajući da prate iskustva uspješnih priča sa bh. partnerima.

Duboko se zahvaljujemo organizatorima na izuzetno pozitivnom predstavljanju bh. privrednika, te uz veliko poštovanje čestitamo osoblju Ambasade BiH, na čelu sa NJ.E. ambasadorom Tomislavom Lekom, na organizaciji i potpori. Ovo je bio primjer kako privrednici, privredne komore, FIPA i diplomatsko predstavništvo na najbolji način predstavljaju i zastupaju svoju zemlju.