Počelo potpisivanje Ugovora korisnika finansijske pomoći

16.12.2020
Potpisivanje Ugovora između kompanija  korisnica finansijske pomoći i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19 ("Službene novine Federacije BiH", broj 74/2020), počelo je 14.12.2020. godine.

U Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH u Mostaru, od 14.12.2020. godine, predstavnici ministarstva i privrednih društava počeli su potpisivanje ugovora. U Mostaru ugovore potpisuju privredna društva, korisnici grant sredstava iz kantona/županija sa područja Hercegovine.

Na području Općine Tešanj, u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, domaćin potpisivanja ugovora bilo je Udruženje privrednika Biznis-Centar Jelah. Ugovor su 15.12.2020. godine potpisali predstavnici  55 privrednih  društava, sa područja Općina Tešanj, Usora, Doboj Jug, Maglaj, kao i privredna društva sa područja Županije Posavske.

Prema planu Ministarstva, u narednim danima realizirat će se potpisivanje ugovora na lokacijama Travnik, Tuzla, Bihać, Zenica i Sarajevo.

Uredba Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19 izazvala je pozitivne reakcije korisnika, te kako i sami navode ovo je odličan primjer kako se treba podržati proizvodni sektor, te je iskazana velika zahvalnost  Vladi FBiH i ministarstvu. 

Cilj ove mjere je osigurati podršku likvidnosti najugroženijim sektorima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima. Smatramo da pomoć u vidu grant sredstava, subvencija je od velikog značaja za podršku privrede u ovim okolnostima, te da i ovaj korak doprinosi građenju partnerskih odnosa između realnog sektora i Vlade FBiH.


Napomena za kompanije korisnice finansijske pomoći :

Nakon dobijenog termina (telefonskim putem) za potpisivanje Ugovora, potrebno je da u zakazano vrijeme odgovorne osobe dođu na mjesto potpisivanja ugovora i da sa sobom ponesu:

- 2 bianco mjenice,
- broj protokola iz Vašeg privrednog društva koji se upisuje u Ugovor,
- pečat za ovjeru Ugovora, mjenica i ovlaštenja za popunu mjenica,
- uvid u identifikacijski dokument – LK/OI.


Draft Ugovora o dodjeli finansijske pomoći i draft ovlaštenja za popunu mjenica nalazi se na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, www.fmeri.gov.ba


Članom 4. Ugovora o dodjeli finansijske pomoći, korisnik sredstava se obavezuje:
• da Ministarstvu dostavi Izvještaj o utrošku dodijeljenih sredstava finansijske pomoći, sa svim potrebnim prilozima, na Obrascu izvještaja koji je sastavni dio ovog  Ugovora i koji se može preuzeti i na web stranici Ministarstva odmah po njihovoj realizaciji, a najkasnije do 28.02.2021. godine,

• da odobrena sredstva utroši za isplatu minimalnih bruto plaća za period od 01.07.2020. godine do 31.12.2020. godine i/ili za troškove poslovanja Korisnika (troškovi: zakupa, električne energije, toplotne energije, plina, vode, telefona, interneta i troškovi komunalnih usluga) koji su nastali u periodu od 01.07.2020. godine do 31.12.2020. godine.