Posjeta delegacije P/G K F BIH Privrednoj komori USK i privrednicima

15.12.2016
U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona u ponedjeljak 12.12.2016. godine boravili su predsjednik Privredne/Gospodarske komore F BiH dr.sc. Marko Šantić i  podpredsjednik Mirsad Jašarspahić, dipl.ing. Delegaciju Privredne/Gospodarske komore F BiH primio je generalni sekretar Privredne komore USK Nihad Šušnjar sa suradnicama.

Ovako važna posjeta Privrednoj  komori USK nikako ne bi mogla proći bez prisustva privrednika, predstavnika organa i tijela Privredne komore USK, te predstavnika medija. Stoga su na sastanku sudjelovali istaknuti privrednici:  direktor „A.D.S.I. Montaža" d.o.o. Velika Kladuša – Adem Ibradžić, koji je ujedno i član Upravnog odbora Privredne komore USK;  direktor „Sarajevo osiguranja" d.d. Sarajevo Podružnica Bihać – Irman Alijagić, koji je ujedno i član Skupštine Privredne komore USK, ali i član Gradskog vijeća grada Bihaća; direktor „HAND-EXPORT-IMPORT" d.o.o. Cazin – Muhamed Handanagić;   te stručni suradnik JP Nacionalnog parka „Una" Haris Hadžihajdarević.U uvodnom i pozdravnom obraćanju generalni sekretar PK USK Nihad Šušnjar pozdravio je sve prisutne, delegaciji iz P/GK F BiH zaželio dobrodošlicu, istaknuvši poboljšanje i unaprjeđenje suradnje P/GK F BiH sa Privrednom komorom USK, te zahvalnost na podršci sajmu „EKOBIS 2016". Podrška P/G K F BiH značajna je, ne samo s aspekta sajamskih aktivnosti, nego osobito s aspekta podrške privrednicima Unsko-sanskog kantona.

Nastavak i stabilizacija suradnje komorskog sustava s ciljem promicanja interesa gospodarstvenika ovog kraja prema široj javnosti , na način projektnih aktivnosti, te stavljanja u fokus malih i srednjih poduzeća, unutar čijeg sustava je uloga komore nemjerljiva, razlog je naše posjete. Naglasio je ovo predsjednik PK F BiH dr.sc. Marko Šantić u svom obraćanju, te istaknuo da EU tržište također aktivnosti bazira na podršci MSP sustavu, koje čini 95% ukupnog broja poduzeća u EU, te da tom sustavu teži i naše gospodarstvo.  Podrška gospodarstvenicima ovog kraja neće izostati, zbog toga smo ovdje, zaključio je predsjednik Šantić.

Potpredsjednik P/G K F BiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je više posjeta strukovnim firmama na području USK, organizaciju ovogodišnje prezentaciji Sarajevo Business Foruma održane u Bihaću, povezivanje s investitorima na „SBF 2016" u Sarajevu, podršku  i sudjelovanje na sajmu „EKOBIS 2016", te niz aktivnosti na urgencijama za promjenu zakonskih rješenja i niz drugih aktivnosti koje su poduzete u ovoj poslovnoj godini, a s ciljem unaprjeđenja privrede Unsko-sanskog kantona i konkretne podrške privrednicima.Istaknuti privrednici USK koji su sudjelovali na sastanku iznijeli su čitav niz poteškoća s kojima se susreću u svom radu: od dodjele detašmana, njihove preraspodjele, urbanističkih i građevinskih dozvola, obrazovanja odraslih i osposobljavanje  za rad u industriji, ali i uslužnim djelatnostima-turizmu, ugostiteljstvu i dr. , nedostatka zakonskih rješenja, nedostatka infrastrukturnih projekata, problema nabavke sirovine itd. Osim toga, iznijeli su i niz prijedloga za unaprjeđenje poslovnog ambijenta koji bi ne samo olakšali poslovanje njima, nego i unaprijedili privrednu situaciju na USK, doprinijeli povećanju izvoza, unaprjeđenju različitih sektora privrede, uređenju zakonske regulative te utjecali na sveukupno unaprjeđenje privredne situacije u F BiH i BiH.

U okviru cjelodnevnog boravka delegacije P/G K F BiH u Bihaću organizirana je i posjeta „Bihaćkoj pivovari" d.d. Bihać na čelu s direktorom Edinom Ibrahimpašićem, te firmi „Sani global" d.o.o. Bihać na čelu s direktorom Refikom Huseinbašićem koja je trajala do kasnih poslijepodnevnih sati, te sudjelovanje u emisiji „BH veze" koja je direktno emitirana iz studija JP RTV USK u Bihaću, a koju je mogla pratiti šira javnost.