Potpisan Ugovor u okviru Projekata razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima – WHAM finansiranog od strane USAID-a

28.03.2018
U prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH u utorak, 27.03.2018.godine, upriličeno je potpisivanje ugovora u okviru „Projekata razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima– WHAM finansiranog od strane USAID-a. Radi se o podršci  projektu ''Razvoj automobilske industrije- The Development of the subsector of the metal industry -  the automotive industry of the Federation B&H’’.

Potpis Ugovora izvršili su predsjednik P/G K FBiH, Mirsad Jašarspahić i g. Boris Maslo, direktor projekta.

WHAM projekat dizajniran je na način da stimuliše kreiranje novih radnih mjesta kroz unapređenje trgovinske integracije BiH i ekspanzije na tržišta EU i regionalna tržišta. Prioritet i fokus projekta su brzo-rastuća, izvozno orijentisana preduzeća, sa ciljem proširenja kapaciteta, pristupa novim tržištima i sposobnosti generisanja novih radnih mjesta.  

P/G K FBiH kao nosilac projekta uz podrška USAID-a omogućiti će kompanijama nastup na jednom od najznačajnijih sajmova u oblasti automobilske industrije, a to je Međunarodni sajma dobavljača-  International Suppliers Fair (Internationale Zuleifererboerse - IZB) 2018., koji se održava  Wolfsburgu.

Potencijal projekta Razvoj automobilske industrije prepoznat je od strane Vlade Federacije BiH, uz čiju smo podršku otvorili Ured P/G K FBiH u sklopu Forum Autovision, Wolfsburg AG. Cilj ove aktivnosti je obezbjeđenje uslova za intenzivno i institucionalno prisustvo predstavnika Grupacije automobilske industrije kroz partnerski odnos sa Forum Autovision, Automotive Support Agency, Wolfsburg AG, a zbog stvaranja pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova kako u Volkswagenu, tako i kod drugih njemačkih proizvođača automobila.

Sredstvima podrške kroz  USAID-ov, WHAM projekat kompanijama će se omogućiti kvalitetna promocija, te edukacije od strane stručnjaka i priprema bh kompanija u pogledu standarda koji su neophodni za usavršavanje proizvodnih procesa i pristupu inostranim tržištima.