Potpredsjednik Jašarspahić učestvovao na Konferenciji Sarajevo Wood Days 3

01.04.2021
Drvni sektor BiH zaslužuje dodatnu promociju, kao i lokalne zajednice koje su ključne za privlačenje investicija. Navedeno je bila tema ovogodišnje Drvno-tehnološke konferencije "Sarajevo Wood Days 3". Konferencija se održala 31.03.2021. godine, u Centru Skenderija u Sarajevu,  u organizaciji Drvnog  klastera "Namještaj i drvo" i partnera.  

Zbog epidemioloških mjera Konferenciji su prisustvovali samo govornici, dok su zainteresovani mogli pratiti prenos uživo.

Također, 01.04.2021. godine,  održao se Sajam lokalnih zajednica na kojem su učešće uzeli mnogobrojni privrednici i eksperti iz oblasti turizma, te prestavnici općina, ministarstava kao i Komora.

U realizaciji navedenog događaja Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH i ove je godine dala svoju podršku. Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, g. Mirsad Jašarspahić, istakao je da  je pandemija izazvana virusom COVID-19 uticala na sve sektore u Bosni i Hercegovini, te da je Privredna komora FBiH  poseban fokus stavila na prerađivačku industriju kada su u pitanju aktivnosti i analize stanja,  u smislu šta će se desiti ukoliko dođe do smanjenja narudžbi  od njihovih kupaca s obzirom da se radi o izvozno orjentisanoj grani industrije u FBiH i BiH.

"Prije pandemije nije prošao ni jedan značajniji sajam namještaja u Evropi, a da bh. kompanije nisu osvajale priznanja i prve nagrade. To je dokaz da samo kvalitet i ozbiljan pristup poslu pravi ozbiljan brend",  naveo je potpredsjednik Jašarspahić.

Prvi znaci oporavka bh. privrede već su vidljivi, o čemu govore i statistički podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni, a među sektorima koji bilježe rast je i drvna industrija. Pomalo se vraćaju stare i dolazi do novih narudžbi, a također se koristi prilika tzv. pregrupisanja lanaca dobavljača u prerađivačkoj industriji gdje se glavni dizajnerski brendovi, kada je riječ o namještaju, okreću podizvođačima i dobavljačima bližim Evropi, a to je zapadni Balkan i BiH, naveo je u svom izlaganju potpredsjednik  Jašarspahić.Prema riječima predstavnika klastera  g. Dine Mujkića organizacijom ovakvih konferencija nastoji se prebroditi situacija s koronavirusom koja narušava privredu u svijetu i omogućiti domaćim izvozno orjentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.

Postoje kompanije kojima period pandemije nije u tolikoj mjeri negativno uticao na poslovanje, te je  na Konferenciji direktor proizvodno-trgovačke kompanije Tisakomerc d.o.o. Žepče,  g. Nagib Mujkić prezentirao svoj rad.  Radi se o kompaniji koja djeluje na BiH i EU tržištu, te kriza za njih predstavlja izazov kome su se uspješno prilagodili radeći na  projektima razvoja i širenja firme.

"Na vrijeme smo se pripremili, uspjeli smo se reorganizirati, čak i više investirati i za gotovo 80 posto povećali broj zaposlenih. Dakle, među rijetkim smo firmama koje su u ovoj situaciji uspjele povećati broj zaposlenih i promet, zadržati tržište, a što je najvažnije, sačuvali smo zdravlje naših radnika", izjavio je Mujkić.   

Ukupan ostvareni izvoz ovog  sektora u 2020. godini u BiH iznosio je nešto više od  dvije milijarde KM, što je za 0,73% manje u odnosu na 2019. godinu. Ukupna zaposlenost sektora, u XII mjesecu 2020. godine, u FBiH bila je oko 15.000 zaposlenih radnika, što dovoljno govori o njegovom značaju u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.