Predstavljen BLUEAIR projekt na konferenciji Privredne/Gospodarske komore FBiH

20.12.2021
Dinamičnim programom konferencije, koju je organizirala Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u Neumu u subotu, 18.12.2021. godine, predstavljen je projekt BLUEAIR (plavi rast u Jadransko-jonskoj regiji). Konferencija je započela uvodnim obraćanjem predsjednika Privredne/Gospodarske komore FBiH Marka Šantića.

Projekt, koji prati Jadransko-jonsku strategiju pametnog rasta (3S) o plavom rastu i jača institucionalne kapacitete makro-regije izgradnjom specijalizirane inovativne zajednice i osigurava koherentnost lokalnih inicijativa s EUSAIR makroregionalnom strategijom, predstavio je Zvonimir Miletić, projekt menadžer. U svom izlaganju posebno je naglasio kako će projekt izravno utjecati na bolju suradnju na makro-regionalnoj razini u smjeru specijalizacije u sektorima plave ekonomije i poboljšanja strateškog planiranja. Konferencija je nastavljena panel diskusijom na kojoj su sudjelovali Tomo Krilić, pomoćnik direktora prodaje Luke Ploče d.d., Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, Danijela Lovrić, tajnica udruženja za turizam pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, te Niko Miljas iz Udruženja turističkih brodara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Kroz jednosatni razgovor oni su se dotaknuli ključnih izazova i potencijala sektora plave ekonomije u Jadransko-jonskoj makro-regiji. Na konferenciji je istaknuta važnost odgovornog korištenja resursa mora, kao i sustavan, strategijski pristup pametnom rastu i razvoju kako turizma, tako i pomorskog prometa. Panelisti su istaknuli značaj komunikacije i suradnje svih aktera, uključujući i znanstvenika, ribara, turističkih djelatnika i svih drugih pojedinaca koji igraju značajnu ulogu u ovoj makro-regiji. Dodatno je naglašena važnost prekogranične suradnje regionalnih država, kao i zaštita okoliša prilikom razvoja ove makro-regije.Konferencija, koja je okupila velik broj sudionika iz regije, završila je zajedničkim ručkom kao izvrsnom prilikom za umrežavanje i dodatnu razmjenu iskustava o ovoj temi.

BLUEAIR projekt je sufinanciran iz programa Interreg V-B ADRION 2014-2020. Privredna/Gospodarska komora FBiH implementira projekt kao projektni partner iz Bosne i Hercegovine zajedno s još 10 projektnih partnera iz sljedećih zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke.