Privredna delegacija Bosne i Hercegovine uzela učešće na 22. Sajmu agrobiznisa , hrane i pića “AGROKOS 2022“

01.11.202219.10.2022.godine je  u Prištini  otvoren 22. međunarodni Sajam agrobiznisa, hrane i pića AGROKOS 2022.
Privredna delegacija Bosne i Hercegovine, u organizaciji Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine  je po šesti put za redom uzela učešće na 22. međunarodnom sajmu agrobiznisa, hrane, pića i gastronomije "AGROKOS 2022.”
Prilikom otvaranja Sajma,  Bekim Xhafa direktor Sajma je u svom obraćanju iskazao je zahvalnost bosanasko hercegovačkoj privrednoj delegaciji i privrednoj komori Federacije BiH na podršci održivosti ovog sama,  koja je i u vrijeme carinskih barijera, aktuelnog viznog režima   te nedavne Covid pandemije stala uz privrednike i time pružila priliku za povratak kvalitenih bosansko hercegovačkih proizvoda na tržište Kosova.
Čast i privilegiju da otvori Sajam i ove godine imao je predsjednik Privredne komore FBiH, Mirsad Jašarspahić koji se u svom obraćanju  zahvalio organizatorima na gostoprimstu i višegodišnjoj saradnji ističući velik značaj zajedničkih aktivnosti koje su polučile ukidanju 100% carinskih opterećenja na robu bosansko hercegovačkog  porijekla kao i na bezrezervnoj podršci pri organizaciji učešća bh privrenika na sajmu Agrokos u proteklih šest godina.
Jedan od najvećih prehrambenih proizvođača u ovom dijelu Europe, As Holding je iskazao interes za tržište Kosova na kojem su sa robama iz svog asortimana  prisutni dugi niz  godina.
Predstavnici Vispaka iz Visokog predvođeni direktoricom  Ninom  Bijedić Mujanović  i Solane Tuzla na čelu sa Adnanom Pirićem, rukovodiocem marketinga i prodaje  u toku sajma su  održali ranije dogovorene sastanke sa kosovkim poslovnim partnetrima i distriburerima uz prezentaciju novih proizvoda. 
BH štand je imao dobru posjetu i promociju od strane lokalnih medija.
 Premijer Kosova, Albin Kurti u pratnji Fetona Pecija aktuelnog ministra poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja Kosova posjetili su bh štand. Iskazali zadovoljstvo na učešću privredne delegacije Bosne i Hercegovine ovogodišnjem sajmu.U razgovoru sa predsjednikom Jašarspahuićem i predstavnicima Vispaka I Solane premijer Kurti dao je punu podršku razvoju poslone saradnje između firmi  Bosne I Hercegovine i Kosova.
 U toku održavanja sajma predsjednik Jašarspahić je održao sastanke sa kolegama iz Privredne komore Švicarske, Crne Gore i Jadranskog sajma Budva sa kojima je dogovorena poslovna saradnja.
Ovogodišnji sajam Agrokos okupio je oko 130 izlagača, poljoprivrednih i prehrambenih preduzeća, od kojih je oko 70 sa Kosova, dok su ostali iz zemalja regiona i Evrope.
Privredna delegacija Bosne i Hercegovine ovogodinje učešće na Sajmu Agrokos je realizirala uz finansijsku potporu Vanjsko trgovinske komore Bosne i Hercegovine.